Lavatansseissa karisee ikäihmisenkin yksinäisyys

Jo vanhakin nyt nuortuu, kun pääsee lavatansseihin. Vanhusten kotihoidon lisääminen saattaa sulkea ikäihmiset yksinäisenä kotiin. Nyt peräänkuulutetaan yhteisöllistä toimintaa. Ota vanhus mukaan!

Kotimaa
Iso joukko ihmisiä Kaustisen Kalliopaviljongilla odottamassa lavatanssien alkua.
Kampa-hanke järjesti Kaustisen Kalliopaviljongilla tilaisuuden, jossa ikäihmisille haluttiin tarjota mahdollisuus tanssiin.Satu Jokela / Yle

Kaustisen Kalliopaviljongissa hersyy nauru ja raikaa yhteislaulu. Teemana on "Vie vanhus lavatansseihin". JYTA -alueen KAMPA -hanke ja Kotihoito heittivät ilmoille haasteen, joka mahdollistaa ikäihmisille osallistumisen mukavaan kesäjuhlaan.

- Me halutaan muistuttaa ihmisiä, että on paljon yksinäisiä ja huonojalkaisia vanhuksia, jotka ei pääse helposti osallistumaan yhteisöjen juhliin, summaa alueellinen kehittäjä Kai-Eerik Känsälä.

Tapahtuman toiveena on innoittaa ihmiset huolehtimaan siitä, että vanhuksetkin pysyvät mukana yhteiskunnan menossa.

- Vastuu on meillä, jotka kyetään paremmin liikkumaan. Meidän vastuulla on huolehtia, että ikäihmiset pysyvät enempi yhteisön toiminnassa.

Ikään katsomatta menossa mukana

Yhteiskunta luokittelee tapahtumatkin usein ikäpolven mukaan. Vanhukset joutuvat omaan lokeroonsa.

Ikäihmiset tarvitsevat monenlaista virkistävää yhdessäoloa

Alueellinen kehittäjä Kai-Eerik Känsälä

- Ikäihmiset tarvitsevat monenlaista virkistävää yhdessäoloa. Sen pitäisi olla kokonaisvaltaisempaa, että eri ikäryhmät kokoontuisivat samassa. Ei karsittaisi pelkästään ikäihmisiä, neuvoo Kai-Eerik Känsälä.

Moni paikalle saapunut henkilö asuu palvelutalossa tai saa hoitoa kotona. Känsälä painottaa nimenomaan sitä, että vanhusta ei jätetä neljän seinän sisälle, vaan arki pidetään tapahtumarikkaana.

- Valtiovaltakin on linjannut sitä, että ikäihmisten hoito tapahtuu enempi kotona omaisten varassa. Siihen pitää saada sisältöä. Ei riitä, että annetaan hoivaa, ruokaa ja puhtautta. Pitää olla myös henkistä sisältöä.