1. yle.fi
  2. Uutiset

Pitäisikö elokuvista saada maksaa nähtävän filmin mukaan?

Elokuvateollisuus on kriisissä ja lähivuosina se tulee muuttamaan radikaalisti muotoaan. Näin arvelevat huippuohjaajat Steven Spielberg ja George Lucas Time-lehden mukaan.

kulttuuri
Ihmisiä menossa elokuviin Helsingin Tennispalatsissa.
Yle

Steven Spielberg piti huomiota herättäneen puheenvuoron viime viikolla Yhdysvaltojen vanhimman elokuvakoulu School of Cinematic Artsin uuden rakennuksen avajaisissa. Ohjaajan mukaan elokuvateollisuus on tällä hetkellä ahdingossa, kun huolestuttavan suuri osa isoista elokuvatuotannoista tekee tappiota. Spielberg ounasteleekin, että ala tulee muuttumaan niin, että ihmiset maksavat eri elokuvista eri hinnan, Time-lehti kertoo.

Myös George Lucas esitti huolensa elokuvateollisuuden nykytilasta samassa tilaisuudessa ja komppasi Spielbergin maalaamaa tulevaisuuskuvaa.

- Elokuvan matka laveaa tietä pitkin teattereihin käy kaiken aikaa vain kapeammaksi ja kapeammaksi, Lucas totesi.

Rahalle vastinetta?

Tällä hetkellä elokuvateattereissa miltei kaikkialla maailmassa rahastetaan sama hinta kaikista teatterissa esitettävistä elokuvista. Spielbergin mukaan tulevaisuudessa suuret studiot ja elokuvatuotannot voisivat rahastaa elokuvistaan enemmän, tienata tiketeillä paremmin ja pysytellä tällä tavoin myös elokuvateatterilevityksessä pidempään. Samalla pienemmät tuotannot voisivat esittää elokuviaan suppeammalla levityksellä, rahvaanomaisemmissa teatterisaleissa ja tietysti halvemmalla.

Järjestely takaisi ainakin sen, että suuret tuotantoyhtiöt voisivat huolettomammin sijoittaa jättituotantoihin. Ajatus on kuitenkin herättänyt myös kritiikkiä, sillä vähintään koko Hollywoodin elokuvateollisuutta ja -levitystä koskeva muutos olisi vaikea ja raskas toteuttaa. Samalla pienemmät studiot saattaisivat jäädä muutoksessa isompiensa jalkoihin.

Lue seuraavaksi