Näkövammaisten odotus palkitaan - ensimmäinen puhuva raha-automaatti käyttöön Itiksessä

Näkövammaiset ovat odottaneet puhuvaa automaattia jo pitkään, sillä se mahdollistaa rahan noston ilman avustajaa.

Kotimaa
Pankkiautomaatti.
Juha-pekka Inkinen / Yle

Kauppakeskus Itiksessä on otettu tiistaina käyttöön Suomen ensimmäinen puhuva pankkiautomaatti. Puheella toimiva Otto-piste on lajissaan Suomen ensimmäinen. Varsinkin näkövammaiset ovat odottaneet puhuvaa automaattia jo pitkään.

- Tarve on mitä ilmeisin, sillä näkövammaiset ovat tähän asti joutuneet turvautumaan toisen henkilön apuun asioidessaan pankkiautomaatilla. Uusi puhetuki mahdollistaa itsenäisen käytön tällaisessa kaikille kansalaisille tärkeässä palvelussa, sanoo Näkövammaisten Keskusliiton jäsenpalvelupäällikkö Markku Möttönen.

Automaatin käyttöön tarvitaan omat kuulokkeet ja tavallinen pankkikortti. Puhetuettu käyttöliittymä tunnistaa pankkikortista kielen ja puhuu automaattisesti joko suomea, ruotsia tai englantia.

- Puhetuki otetaan käyttöön kytkemällä automaattiin kuulokkeet ja sen jälkeen normaalisti kortti ja siitä se sitten lähtee.

Puhuva pankkiautomaatti sijaitsee kauppakeskus Itiksen Bulevardilla Stockmannin ja Anttilan välissä.

Syksyllä tulossa lisää

Puhetuetun käyttöliittymän ovat kehittäneet yhdessä Automatia ja Näkövammaisten Keskusliitto. Itiksen automaatti on vasta kokeilu, jolla kerätään käyttäjäkokemuksia uudesta käyttöliittymästä.

- Minä toivon, että käyttäjiä riittäisi ja saisimme paljon palautetta mahdollista jatkokehittelyä varten. Syksyllä näitä puhetuettuja Otto-pisteitä on tarkoitus asentaa lisää.

Tavoitteena on asentaa puhuva käyttöliittymä loppuvuoden aikana lähes 250 Otto-pisteelle eri puolille Suomea. Automaattikannan uusiutuessa puhuvia automaatteja tulee olemaan lähivuosina useita satoja.

- Meillä oli tietoa siitä, että ulkomailla näitä puheella toimivia automaatteja on ollut jo käytössä. Siitä levisi ajatus, että niitä pitää saada myös tänne, kun se kerta teknisesti on mahdollista.