1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Korjausrakentajat pakotetaan energiansäästökuurille – asetuksessa vielä porsaanreikä

Päästöjen hillitsemiseen tähtäävää asetusta voi kiertää laskemalla remontin hinnan yläkanttiin. Asetuksen valvojille talousasiat ovat vielä vieraita.

Kotimaan uutiset
Kannelmäessa tehdään kokonaisvaltainen julkisivuremontti. Tummat kohdat seinässä ovat ilmavuotojen kautta eristeisiin siivilöityneitä ilmansaasteita.
Jere Valkonen / Yle

Syyskuussa voimaan astuva asetus laittaa korjausrakentajat energiansäästökuurille. Se määrää seikkaperäisesti, kuinka paljon remontoitavan osan kulutuksen tulee vähentyä, jos siihen tehdään rakennuslupaa vaativa saneeraus. Tällaisia ovat esimerkiksi ikkuna-, katto- ja julkisivuremontit. Loma-asuntoja tai suojeltuja rakennuksia määräykset eivät koske.

- Remonttien määrä pysyy entisellään, mutta etenkin julkisivuremontit ovat aiempaa laajempia ja monipuolisempia, arvioi yksikön päällikkö Juha Hartikka Suomen Talokeskus Oy:stä.

Rakenteiden tuntijat joutuvat arvioimaan kustannuslaskelmia

Energiatehokkuutta ei tarvitse parantaa, jos se on teknisesti, toiminnallisesti tai taloudellisesti mahdotonta. Tästä järjenkäytön sallivasta kohdasta uhkaa syntyä porsaanreikä, sillä asetuksen valvojille talousasiat ovat vieraita. Pahimmillaan laiska voi luistaa remontista tekemällä rakennustarkastajalle todellisuutta kalliimmat laskelmat.

Meillä ei ole asiantuntemusta kyseenalaistaa kenenkään taloudellisia päätöksiä.

Risto Levanto

- Uskomme tai emme usko – todennäköisesti uskomme - meille esitetyt luvut. Meillä ei ole asiantuntemusta kyseenalaistaa kenenkään taloudellisia päätöksiä. Tähän toivoisimme ympäristöministeriöltä lisää apuja, sanoo Helsingin rakennusvalvontaviraston rakenneyksikön päällikkö Risto Levanto.

Rakennustarkastajien huoleen vastaa asetusta valmistellut yli-insinööri Jyrki Kauppinen ympäristöministeriöstä.

- Uskon kokeneilla rakennustarkastajilla olevan hyvä näppituntuma siitä, ovatko laskelmat realistisia. Mitään takaisinlaskentaa ei rakennustarkastajien ole tarkoituskaan tehdä. Pyrimme tekemään opastusta kaikkeen mihin tulee pyyntöjä, mutta tällä hetkellä pyyntöjä on hirveän vähän. Tähän mennessä ei ole tullut pyyntöjä selkeistä asiakokonaisuuksista, joista ei olisi jo olemassa tai tulossa ohjeistusta, sanoo Kauppinen.

Vanhan korjaaminen vaatii aina tarkkuutta

Yksi houkutus asetuksen kiertämiseen voi olla pelko asumisterveyden vaarantumisesta. Vanhojen rakennusten korjaamiseen, kuten myös korjaamatta jättämiseen, liittyy aina riskejä. Uusien talojen ylieristämisestä huolta kantava professori varoittaa myös vanhojen talojen remontoijia.

- Tietysti voi tulla ongelmia ja vielä helpommin kuin uudisrakentamisessa. Eikä asiaa helpota se, että rakenteissa voi olla jo valmiiksi ongelmia, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston professori Juha Vinha.

Ympäristöministeriön mukaan energiatehokkuusruuvia on kiristetty maltilla, eikä se kasvata riskejä.

Vaatimuksemme ovat hyvin turvallisella puolella.

Jyrki Kauppinen

- Kyllä näitä tasoja määriteltäessä lähdettiin siitä, että ne tulevat sellaisiksi, että meillä on tiedossa oleva tekniikka ja keinot näiden tekemiseen. Nämä ovat hyvin turvallisella puolella nämä meidän vaatimukset, sanoo yli-insinööri Kauppinen.

Helsingin Kannelmäessä käynnissä oleva remontti kestäisi myös uuden asetuksen vaatimukset, arvioi saneerauksen suunnitellut yksikön päällikkö Hartikka. Hän ei pelkää uuden asetuksen pilaavan suomalaisia rakennuksia.

- Kun työt tehdään ja suunnitellaan huolellisesti, niin en näkisi sellaista riskiä näissä, sanoo Juha Hartikka.

Rakennustarkastaja muistuttaa, että rakennuksen vointia on syytä pitää silmällä.

- Aivan uudet ratkaisut ovat aina riski. Edes tutkijat eivät ole yksimielisiä lisäeristämisen pitkäaikaisvaikutuksista. Omistajien kannattaakin säännöllisesti tarkistuttaa kiinteistönsä kunto sen riskialttiissa osissa, sanoo rakennusvalvontaviraston Levanto.

Riittävätkö valvovien virastojen rahkeet?

Pahimmassa tapauksessa vanhaa rakennetta muutetaan tavalla, joka pilaa alkuperäisen toimintaperiaatteen. Esimerkiksi seinä voi olla suunniteltu sen varaan, että sisätiloista pakeneva lämpö pitää ulkosivun kuivana. Pelkkä seinän lisäeristys vähentäisi lämmön karkaamista, mutta myös ulkoseinän kuivumista.

Professori Vinha pelkää pikkupaikkakuntien puolesta.

Pienillä paikkakunnilla on kamala pula rakennusfysiikan osaamisesta.

Juha Vinha

- Etenkin pienten paikkakuntien rakennusvalvojille tulee valtavasti uutta asiaa. Siellä on kamala pula rakennusfysiikan osaamisesta, sanoo Vinha.

Helsingin rakennusvalvontaviraston rakenneyksikön päällikkö luottaa joukkojensa tekniseen osaamiseen.

-Vanhojen talojen lisälämmöneristämiseen liittyy riskejä, mutta meillä on hyvät valmiudet arvioida remontteja suunnittelevien henkilöiden osaaminen, sanoo Levanto.

Sen sijaan ammattitaitoisten tekijöiden riittävyydestä Levanto ei ole täysin vakuuttunut.

- Kyllä suunnittelijoiden puolella pulaa voi tulla. Se on asia, mihin pitää kiinnittää huomiota. Sama koskee osaavia työntekijöitä sekä riittävää työmaavalvontaa, sanoo Levanto.

Taloyhtiö: energiaremontti hyödyttää kolmella tavalla

Kannelmäkeen 70-luvulla rakennettu talo oli selkeästi kunnostuksen tarpeessa. Viima viilensi asuntoja niin ikkunoista, parvekkeen ovista, kuin seinän raoistakin. Taloyhtiön puheenjohtaja olisi tuskin uutta asetusta kavahtanut. Hän näkee energiatehokkuutta parantavan remontin tuovan asukkaille hyötyä kolmella eri tavalla.

- Ensinnäkin asumismukavuus paranee, kun kodit ovat lämpimämpiä. Toiseksi energian kulutuksen väheneminen tuo kustannussäästöjä. Ja kolmantena, kun näin perusteellisesti peruskorjataan, niin kyllä se osakkaille näkyy osakkeen arvon nousussa.

Energiaa säästetään ympäristön vuoksi

EU haluaa vähentää energiantuotannon päästöjä ja tähän tähdätään myös korjausrakentamisen energiatehokkuusasetuksella ja kiinteistöpidon edistämisellä.

Ympäristöministeriö on laskenut, että niiden avulla olemassa olevien rakennusten energiantarve putoaa neljänneksellä ja hiilidioksidipäästöt liki puolella vuoteen 2050 mennessä. Tällä hetkellä rakennuksissa kuluu noin 40 prosenttia kaikesta Suomessa käytetystä energiasta.

Lue seuraavaksi