1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sateenkaaren päässä odottaakin asunnottomuus

Dokumentaristi Susanna Helke on tehnyt uusimman elokuvansa Yhdysvalloissa. American Vagabond -dokumentti kertoo asunnottomista nuorista, jotka kuuluvat seksuaalivähemmistöön.

American Vagabond -dokumentin James ja Tyler. Kuva: For Real Productions

Dokumenttiohjaaja Susanna Helke törmäsi outoon ilmiöön asuessaan sateenkaarikaupunkina tunnetussa San Franciscossa.

Hänen kotikadullaan hengaili nuhjuisia nuoria, rahaa kerjäten. Helke ryhtyi tutkimaan asiaa ja sai selville, että asunnottomat, seksuaalivähemmistöön kuuluvat nuoret ovat melkoinen ongelma Yhdysvalloissa.

Peräti parikymmentä prosenttia Yhdysvaltain asunnottomista nuorista kuuluu seksuaalivähemmistöön.

Susanna Helke Kuva: For Real Productions

- Nuoret tulevat yhä nuorempina ulos kaapista, koska he tunnistavat itsensä. Mediassa on vahvasti esillä liberaali Amerikka, jossa homoseksuaalisuus ei ole ongelma. Kun nuori tulee ulos kaapista, syntyy helposti konflikti vanhempien kanssa. Tilanne on hankala, sillä nuoret eivät ole omillaan. Yhdysvalloissa nuoret ovat riippuvaisia vanhemmistaan jopa vielä 25-vuotiaina koulujärjestelmän maksujen takia, kertoo Susanna Helke.

Monet nuorista suuntaavat rannikoiden suuriin kaupunkeihin. Etenkin San Franciscoa pidetään homoystävällisenä kaupunkina.

- San Franciscolla on myyttinen maine gay-kansan luvattuna kaupunkina. He tulevat sinne suurin toivein ja odottavat sitä sateenkaaren päässä olevaa kaupunkia. Todellisuus on kuitenkin se, että siellä täytyy olla rahaa, kuvailee Helke.

Kaapista ulos, kodista ulos

Dokumentin päähenkilö James karkasi kotoaan 17-vuotiaana, kun hänen isänsä sai selville, että hän seurustelee vuotta vanhemman Tylerin kanssa. Kaksikko suuntasi San Franciscoon koettamaan onneaan.

Helke kiinnitti huomionsa poikiin, koska he olivat huppareissaan tavallisten high school -nuorten näköisiä. Laukuissaan he kantoivat omaisuuttaan.

- Nuoret eivät ole kadulla siksi, että olisivat alkaneet käyttää huumeita ja luisuneet laitapuolelle. Elämä voi muuttua yhdessä yössä; ensin olet high school -nuori ja seuraavana päivänä joudut lähtemään muovipussin kanssa kohti tuntematonta kaupunkia, sanoo Susanna Helke.

American Vagabond -dokumentin James. Kuva: For Real Productions

Yhdysvalloissa homofobia elää vahvana etenkin uskonnollisissa konservatiivipiireissä. Lapset saatetaan heittää ulos kodista, jos homous paljastuu.

- Nuoret suuntaavat sitten isoihin kaupunkeihin, toivoen löytävänsä sieltä ymmärtäviä ihmisiä. Valitettavasti todellisuuus on karu. Itseäni hämmästytti huomata, miten kylmästi näihin nuoriin suhtauduttiin San Franciscon homokortteleissakin, huokaa Helke.

Palkittu ohjaaja haluaa myös ravistella dokumentillaan. Etenkin liberaaleissa kaupungeissa on tuudittauduttu suvaitsevaisuuden illuusioon.

- Kaikki ovat olevinaan niin hirveän suvaitsevaisia, ja se on aika vaarallinen harha. Varmaan Helsinginkin piireissä vallitsee harha, että kun itsellä menee kivasti, niin sitten kaikilla muillakin menee. Ja niinhän se ei valitettavasti ole.

Ongelmien käsittely ei ole muodikasta Yhdysvalloissa

Susanna Helke on ohjannut lukuisia palkittuja dokumentteja. Yhteistyössä Virpi Suutarin kanssa syntyivät tunnetuimmat, kuten Joutilaat ja Pitkin tietä pieni lapsi.

American Vagabond saa ensi-illan Suomessa 26.6. Yhdysvalloissa dokumenttia ei ole vielä näytetty.

- Yhdysvalloissa tätä pidetään ehkä liian taiteellisena. Tällä hetkellä ei ole lainkaan muodikasta käsitellä seksuaalivähemmistöjen ongelmia. Mielenkiintoista nähdä, millainen vastaanotto Yhdysvalloissa tulee aikanaan olemaan.

Nykyään Susanna Helke asuu jälleen Suomessa ja toimii dokumentaarisen elokuvan professorina Aalto-yliopistossa.