1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obama ja Putin vastakkain Syyria-kysymyksessä

Pohjois-Irlannissa tavanneet presidentit ovat erimielisiä siitä, kumpaa osapuolta pitäisi tukea. Syyrian sisällissodassa arvioidaan kuolleen ainakin 93 000 ihmistä.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat G8-kokouksen aikana Enniskillenissä, Pohjois-Irlannissa 17. kesäkuuta.Jewel Samad / AFP / Lehtikuva

Yhdysvallat ja Venäjä ovat myöntäneet maanantaina G8-kokouksessa Pohjois-Irlannissa, että suurvaltojen näkemykset Syyrian tilanteesta ovat kaukana toisistaan.

Presidentit Barack Obama ja Vladimir Putin kertoivat yhteisessä tiedotustilaisuudessaan, että he ovat samaa mieltä siitä, että Syyrian kriisi ja verenvuodatus on saatava loppumaan.

Presidenttien näkemykset eroavat sen sijaan suuresti siinä, kumpaa osapuolta pitäisi tukea. Yhdysvallat väitti viime viikolla Syyrian hallituksen käyttäneen kemiallisia aseita ja kertoi aloittavansa Syyrian opposition aseistamisen. Venäjä puolestaan tukee Syyrian hallitusta. Putin kehoitti sunnuntaina länsimaita välttämään kapinallisten avustamista. Hän painotti viestiään kertomalla kapinallistaistelijasta, jonka väitetään syöneen videolla hallituksen sotilaan sydäntä.

Myös Syyrian presidentti Bashar al-Assad puolestaan varoittaa saksalaisen Frankfurter Allgemeine Zeitungin haastattelussa kapinallisten aseistamisesta. Al-Assadin mukaan Eurooppa joutuisi maksamaan aseistamisesta kovan hinnan. Artikkeli on tarkoitus julkaista tiistaina.

Sisällissodassa arvioidaan kuolleen kahden vuoden aikana ainakin 93 000 ihmistä.

Presidentit keskustelivat maanantaina parin tunnin ajan Pohjois-Irlannin kokouksen yhteydessä. He myös ilmoittivat sopineen uudesta tapaamisesta syyskuussa Moskovassa.

Koukousta isännöivä Britannian pääministeri David Cameron on kertonut toivovansa, että G8-maat löytäisivät yhteisen suunnan Syyrian tilanteen ratkaisemiseen.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi