Mielenosoitukset levisivät ympäri Brasiliaa

Brasilian suurimmissa kaupungeissa on järjestetty suuria mielenosoituksia.

Ulkomaat
Ilmakuva mielenosoittajista.
Tuhannet ihmiset osoittivat mieltään Rio de Janeirossa 17. kesäkuuta.Marcelo Sayão / EPA

Kymmenettuhannet ihmiset, joidenkin arvioiden mukaan jopa 200 000 ihmistä on osoittanut mieltään maanantaina Brasilian suurimmissa kaupungeissa. Mielenosoituksia on järjestetty muun muassa Brasiliassa, Sao Paulossa ja Rio de Janeirossa.

Ihmisiä on kutsuttu koolle pääasiassa sosiaalisen median, kuten Twitterin välityksellä. Sao Paulossa mielenosoitukseen kerrotaan osallistuneen 65 000 ihmistä.

Mielenosoittajat protestoivat poliisin väkivaltaa, hallituksen korruptoituneisuutta ja heikkoa julkista palvelua vastaan. Protestit ovat sujuneet pääosin rauhallisesti, mutta yhteenotoilta ei ole vältytty. Esimerkiksi Riossa jotkin mielenosoittajat ovat heitelleet poliiseja kivillä.

Mielenosoittajat yrittävät tunkeutua hallituksen virastoon.
Mielenosoittajat yrittivät tunkeutua hallituksen virastoon Sao Paulossa, Brasiliassa 17. kesäkuuta.Sebastião Moreira / EPA

Mielenosoitusten aalto sai alkunsa viime viikolla bussilippujen hinnankorotusten vuoksi. Sao Paulossa pidätettiin torstaina yli 200 mielenosoittajaa ja sadan ihmisen arvioidaan loukkaantuneen.

Brasilian mielenosoitukset ovat jo lisänneet kysymyksiä siitä, voidaanko suurten tapahtumien, kuten meneillään olevan jalkapallon Confederations Cupin eli Maanosaliittojen cupin turvallisuus taata. Paavin on tarkoitus vierailla Brasiliassa ensi kuussa.

Lähteet: AP, Reuters