Sävelaarteet kaikkien ulottuville - viisituhatta suomalaista albumia nettiin

Warner-levy-yhtiö lataa nettiin lähes kaiken Suomessa julkaistun musiikin1920-70-lukujen välillä sekä runsaasti uudempaa materiaalia.

Kuva: Yle

Suomalaisen musiikin historia -nimiset verkkosivut kokoavat nettiin kymmeniä tuhansia kappaleita kotimaisen populaarimusiikin levytyksiltä. Warner-levy-yhtiön projektissa ovat mukana lähes kaikki 20- ja 70-lukujen välillä albumimuodossa julkaistut kappaleet.

Ajatus sävelaarteiden pelastamisesta kyti pitkään, mutta varsinaisena yllykkeenä toimi Warnerin talon tulipalo vuonna 2008. Vaikka tulipalo ei sinällään vaarantanutkaan ainutlaatuista masternauhavarastoa, vesivahingon vaara oli suuri.

Helpotuksen huokauksen jälkeen yhtiössä alettiin pohtia arkiston tulevaisuutta. Levy-yhtiön tuotantopäällikkönä toimi tuolloin Timo Lindström.

- Arkistomme on korvaamaton. Siinä on melkein koko suomalaisen musiikin historia, sanoo Lindström.

- Tärkeintä oli tietysti se, että nauhakanta meni koko ajan huonompaan kuntoon, ettei sitä kovin monen vuoden kuluttua enää olisi voinut digitoida.

Kolme kuukautta suomalaista musiikkia yhteen soittoon

Suomalaisen musiikin historia -verkkosivulla on tällä hetkellä kuultavissa viisi tuhatta albumia ja yhteensä 40 000 kappaletta. Jos ne haluaisi kuunnella yhteen pötköön, pitäisi aikaa varata kolme kuukautta.

Tuotantopäällikkö Hannu Asumaa vakuuttaa, että Warnerilla ei ollut nettiprojektinsa pontimena kaupallinen tuotto.

- Tässä ei menty myynti edellä. Me emme karsineet musiikkia lainkaan, kaikki tehtiin, mitä eteen tuli, vakuuttaa Asumaa.

- Emme katsoneet onko kyseessä hittiartisti vai Joensuun kirkkokuoro, kaikki kävi.

Menneiden hittinikkareiden perikunnat innoissaan

Aivan kaikkea ei tästäkään palvelusta vielä löydy. Nyt digitoituna ovat siis albumit, kun taas iso osa vanhempaa suomalaista musiikkia julkaistiin aikoinaan savikiekkoina. Niitä ei ole vielä digitoitu.

Warnerin hanke saa kuitenkin kiitosta. Muun muassa Reino ”Repe” Helismaan perikunta on ollut huolissaan kansan suosikin työn katoamisesta.

Reino Helismaan pojan, Markku Helismaan, mielestä vanha suomalainen populaarimusiikki on yksi kulttuuriperintömme kivijaloista.

- Se on kuin suomalaisen ruokaperinteen keitot ja marjat. Se on meidän ruisleipää, meidän perintömme, hehkuttaa Helismaa.

Nettisivu täydentyy tulevaisuudessa ainakin tuhannella levyllä. Siihen asti sivustolla voi jo kuunnella kotimaista Dallapésta aina Warnerin viime vuosien artisteihin.