Jätevuori kutistuu asennemuutoksella

Parikymmentä vuotta sitten Päijät-Hämeessä kierrätettiin alle 15 prosenttia jätteistä. Nykyään Päijät-Häme on lajittelun kermaa jopa Euroopan mittakaavassa ja kiitos kuuluu toimitusjohtaja Tuula Honkasen mukaan sekä kotitalouksille että yrityksille, jotka korostavat ympäristöarvojaan.

Kotimaa
Lokkeja parveilemassa jätekasan yllä
Lokkeja Kujalan jätekeskuksessaYLE Lahti

20 vuotta sitten jätehuolto oli lähes täysin kaatopaikkatoimintaa. 90-luvun alussa joka kunnassa oli ainakin yksi kaatopaikka ja jätteistä hyödynnettiin 14 prosenttia.

Nyt jätteistä lajitellaan yli 90 prosenttia. Suurin syy tähän muutokseen on Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Tuula Honkasen mukaan asenteiden parantuminen.

- Nykyään ajatellaan, että jätteestä voi saada hyötyäkin.

Päijät-Hämeessä on tehty paljon valistustyötä asenteiden eteen, kuten neuvontaa ja valistusta, kouluissa ja päiväkodeissa. Kahden vuosikymmenen taivalta Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy kuvailee motolla "Jäte on kaunis".

- 20 vuoden aikana on syntynyt sukupolvi, joka ymmärtää, että on tuhlausta pistää ruokaa ja pakkauksia kaatopaikalle.

Kyllä me olemme Suomessa ja Euroopassa ihan huippuluokkaa.

Tuula Honkanen

Myös kaupan ja teollisuuden aloilta monet yritykset ovat osallistuneet jätetalkoisiin. Ympäristöajattelu on iso osa monen yrityksen mainetta.

- Yli 90 prosenttia hyötykäytetään, ja se on kyllä suuri luku. Kyllä me olemme Suomessa ja Euroopassa ihan huippuluokkaa. Lahti on green city ja vierailijat käyvät ensin kaupungintalolla ja sitten jätekeskuksessa.

Tavoite on, että jätteistä saataisiin tulevaisuudessa hyödynnettyä kaikki.

- Luulen, että seuraavan 20 vuoden aikana tuotteet ja materiaalit muuttuvat ja ruvetaan ajattelemaan tuotteen elinkaarta, Honkanen tuumaa.