1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obama vastasi kysymyksiin Syyrian sodasta - "Oletteko valmiit pommittamaan Damaskosta?"

Barack Obama toppuuttelee sotaintoilijoita. Obaman mielestä lentokieltoalueen tai humantaarisen käytävän perustaminen olisi erittäin riskialtista.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui toimittajille lehdistötilaisuudessa G8-kokouksen yhteydessä Lough Ernessä, Pohjois-Irlannissa 17. kesäkuuta.Andy Rain / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on G8-kokouksen yhteydessä ottanut kantaa Syyrian sisällissodan hillitsemiseksi ehdotettuun lentokieltovyöhykkeeseen. Hän vastasi sotaa koskeviin kysymyksiin PBS-television haastattelussa.

Obamaa on arvosteltu siitä, ettei hän ole ottanut tarpeeksi päättäväistä kantaa Syyrian sotaan ja esimerkiksi tehnyt päätöstä lentokieltoalueesta. Obaman mukaan lentokieltoaluetta vaativat eivät ymmärrä, ettei sotaan ole yhtä ainutta ratkaisua, eikä lentokieltoaluekaan ole sellainen.

Obama luetteli myös pitkän listan vaaroja, joita päätöksestä seuraisi. Hän painotti, ettei halua viedä maataan uuteen sotaan Lähi-idässä.

Presidentiltä kysyttiin, voisivatko Yhdysvaltain ilmavoimat tuhota syyrialaiset lentokoneet, jotka kapinallisten mukaan ovat Syyrian johdon vahvin ase. Obama vastasi, ettei Syyrian lentokalusto ole kovin laadukasta. Sen tarkkuus pommituksissa on heikko. Sitäpaitsi Syyrian sodan uhreista 90 prosenttia kuolee maataisteluiden seurauksena.

Keskustelussa ehdotettiin myös "humanitaarista käytävää" Syyrian siviilien auttamiseksi.

Obama vastasi Syyrian asevoimilta suljetun käytävän perustamisen edellyttävän pommitusiskuja, jotka voisivat myös vaatia siviiliuhreja.

- Jos perustat humanitaarisen käytävän, sinun on oltava valmis estämään pääsy sinne paitsi lentokoneilta, mutta myös ohjuksilta, Obama pohti.

- Jos teet näin, sehän merkitsee, että meidän on oltava valmiit tuhoamaan aseistusta, joka ovat Damaskoksessa. Oletteko valmiit pommittamaan Damaskosta, Obama kyseli.

Hän kuitenkin vakuutti, että Yhdysvallat ei aio olla toimeton Syyriassa. Washingtonin aikomukset eivät ole pelkästään humanitaarisia, hän vihjaili.

Obama osallistuu tänään tiistaina johtavien teollisuusmaiden G8-kokouksen toiseen päivään, jonka pääaiheena ovat verot, talous ja avoimuus.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi