1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ankkalinnan väki jahtaa majakkakummituksia Turussa

Turkuun sijoittuva Aku Ankka -numero on kolmas kuudesta tänä vuonna ilmestyvästä Suomi-tarinasta. Tarinan on piirtänyt Suomen ainoa Aku Ankka -taiteilija Kari Korhonen.

kulttuuri
Aku Ankan Turku-numerossa väännetään luonnollisesti leveää Turun murretta.
Aku Ankan Turku-numerossa väännetään luonnollisesti leveää Turun murretta.Kari Korhonen (copyright DISNEY)

Aku Ankan uusimmassa numerossa seikkaillaan Turussa. Tarinassa Roope-setä ja ankanpojat lähtevät selvittämään, ovatko puheet kummituksista Stefanskärin majakkahotellissa totta. Turku-seikkailun on piirtänyt Kari Korhonen.

Korhoselle tarinan inspiraationa on toiminut Bengtskärin majakka. Kyseessä ei kuitenkaan ole Ankkalinnan hahmojen ensimmäinen vierailu Turun miljöössä, sillä vuonna 2011 ilmestyneessä sarjakuvassa ankat käväisivät muun muassa Turun linnassa.

- Majakat ovat mainioita. Olen aina tykännyt merestä, ja majakoissa on tiettyä romantiikkaa. Ja mikäs sen parempi kuin Turun saaristo, josta niitä löytyy, Korhonen toteaa.

Turun lisäksi uusi Aku Ankka -numero iskee silmää mobiilipelien suuntaan. Tarinassa pelifirma Nuotion suosittu Kiukkutiput-peli saa uuden haastajan. Samalla Aku keskittyy lähinnä mobiilipelien räpläämiseen, vaikka ympärillä olisi Aurajoen kauniita maisemiakin ihasteltavana.

- Suomessahan peliteollisuus on hyvin tärkeässä osassa tätä nykyä. Sitä kautta se sitten tuli aika luontevasti, Korhonen sanoo.

Suomalainen Aku kiinnostaa ulkomaillakin

Suomi-tarinoita julkaistaan Aku Ankassa tänä vuonna kaikkiaan kuusi. Tarinat ovat osa Korhosen 20-vuotisjuhlavuotta. Hänen piirtämiään ankkasarjakuvia julkaistaan kaikissa maissa, joissa Aku Ankka -lehti ilmestyy. Suomi-tarinat on kuitenkin tilattu pääasiassa Suomea varten, mikä on ollut Korhoselle virkistävää vaihtelua.

- Suomi-tarinan viimeisessä osassa ollaan Lapissa, jossa yritetään oikoa virheellistä käsitystä, jonka mukaan Joulupukki asuisi Pohjoisnavalla. Se menee kansainväliseen levitykseen, kuten joulutarinat yleensäkin. Ja esimerkiksi Aku Ankka -versio Aleksis Kiven Nummisuutareista käytettiin Saksassakin. He ymppäsivät tarinaan oman klassikkonäytelmänsä, Korhonen kertoo.

Korhosen mukaan Suomi-tarinat on tehty niin, että ne toimivat ennen kaikkea Aku Ankka -tarinoina. Ne pystyy lukemaan, vaikka Suomesta ei juuri mitään tietäisikään. Turun jälkeen ankat suuntaavat Kainuun suuntaan, poikkeavat sieltä pääkaupunkiseudulle ja matkaavat lopuksi Lappiin.

Turku-tarina julkaistaan Aku Ankka -lehden numerossa 25.

Lue seuraavaksi