Tankosurrauskiistaa puidaan nyt työryhmässä

Satamaoperaattorit ry ja Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT eivät ole saaneet aikaan ratkaisua alkuvuodesta leimahtaneeseen tankosurrauskiistaan. Kiistassa on kyse tankosurrauksesta eli konttien kiinnittämisestä laivojen kansiin. AKT:n mukaan työ kuuluu ahtaajille, Satamaoperaattorit ry:n mukaan merimiehille.

Kotimaa
Nosturi ja kontteja Mussalon satamassa
YLE / Raine Martikainen

Alkuvuodesta leimahtanut kiista AKT:n ja Satamaoperaattorit ry:n välillä jatkuu yhä. Kiistassa on kyse tankosurrauksesta eli konttien kiinnittämisestä laivojen kansiin. Osapuolilla on vastakkaiset näkemykset siitä, kenelle kyseinen työ kuuluu. AKT:n mukaan konttilaivojen tankosurraus kuuluu ahtaajille, työnantajaliitto Satamaoperaattorit ry:n mukaan se taas kuuluu perinteen mukaan merimiehille.

Toukokuun lopussa asian ratkaisemiseksi perustettiin valtakunnansovittelijan aloitteesta työryhmä. Työryhmään kuuluu AKT:n johtoa ja sopimusvastaava sekä Satamaoperaattorit ry:n kaksi edustajaa. Toinen heistä on Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutru.

Hän ei kuvaile tilannetta enää yhtä tulehtuneeksi kuin alkuvuonna, mutta toteaa, että sopu on vielä kaukana.

- Tämä vaatii vielä paljon työtä, Mutru sanoo.

Mutrun mukaan konttilaivojen tankosurrauksia hoitavat tällä hetkellä satamissa vanhan käytännön mukaisesti merimiehet.

Ratkaisu loppuvuodesta

AKT:n edustaja, liittosihteeri Arto Sorvalin mukaan ratkaisun syntyminen ei jää kiinni ainakaan ryhmän kokoontumisten tiiviydestä.

- Kesälomat pidetään, mutta asiaa puidaan ahkerasti, Sorvali toteaa.

Aiemmin Satamaoperaattorit ry haastoi AKT:n työtuomioistuimeen työtaistelulla uhkaamisesta konttisurrausasiassa. Työtuomioistuin antoi AKT:lle tuomion asiasta perjantaina 1. helmikuuta.

Työtuomioistuin ei ottanut kantaa siihen, kenen työtä tankosurraus on, mutta tuomitsi AKT:n maksamaan Satamaoperaattorit ry:lle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 4 000 euroa.

AKT:n ja Satamaoperaattorit ry:n on määrä saada ratkaisunsa aikaiseksi tankosurrauskiistasta marraskuun loppuun mennessä.