1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Juhannusviuhahtajilla kiusallinen pulma: Ruispeltoa saa hakemalla hakea

Vaikka ruispeltoa MTK:n mukaan Suomesta vielä löytyy 15 000 hehtaaria, kannattaa juhannustaikojen tekijän varautua pitkään etsintään sopivan pellon löytämiseksi.

Kotimaan uutiset
Rukiin tähkä.
Pasi Takkunen / Yle

Ruispeltoja ei löydy enää samalla tavalla kuin ennen vanhaan. Jos juhannuksena meinaa alastomana ruispellolla kirmata, kannattaa sopivaa peltoa lähteä ajoissa etsimään.

- Kyllähän niitä vielä löytyy, mutta vähän vähemmänpuoleisesti. Jos alastomana pitää juosta pitkän matkaa, niin kannattaa miettiä, minkä tyyppisissä lämmikkeissä matkaan lähtee. Kilometrejä voi joutua taivaltamaan ennen kuin ruispelto löytyy, ohjeistaa Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n vilja-asiamies Max Schulman.

Parhaat apajat ruispellolla juhannustaikojaan harjoittavalle löytyvät Pirkanmaalta, Varsinais-Suomesta, Satakunnasta ja Uudeltamaalta.

- Myös Pohjanmaalta ja Itä-Suomesta löytyy ruispeltoja. Eli aika kattavasti, kunhan ei ihan tuonne pohjoiseen lähde. Siellä voi tulla ongelmia myös hyttysten kanssa, Schulman pohtii.

Ennakkovalmistelu alastomalle ruispeltoaktiiville kaiken a ja o

Schulman neuvoo ilman rihmankiertämää ruispellolle suuntaavia tekemään valmistelutyöt huolella.

- Kannattaa toki kartoittaa ennen juhannusta se lähin ruispelto ja myös lähin mahdollinen sauna.

Etukäteen kannattaa myös hakea paikalliselta viljelijältä lupa siihen, että hänen maillaan voi kieriskellä.

- Pahimmassa tapauksessa voi viljelijältä loppua huumori kesken ja silloin saatetaan tulla vaikka pitkällä heinähangolla hätistelemään kieriskelijöitä pois, Schulman toteaa.

Lue seuraavaksi