1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raparperi

Raparperikakku vie kielen mennessään

Barbaarijuuri eli tutummin raparperi (Rheum rhabarbarum) tuo monelle mieleen lapsuuden ja 70-luvun. Retroilun myötä myös raparperi on saanut uutta huomiota, ja vanhat mehu- ja piirakkareseptit on kaiveltu esiin. Me kaivelimme esiin parin vuoden takaisen kakkureseptimme.

Kuva: Sarah Laukkanen / Yle

Historialähteiden mukaan raparperi on kyllä tunnettu pitkään, mutta sitä ei aina suinkaan ole käytetty ruuaksi. Esimerkiksi vielä 1700-luvulla sitä pidettiin lähinnä lääketieteellisenä yrttinä.

Latinan rhabarberium-sanan alkuosa tarkoittaa aasialaisen raparperilajin juurta, jota on alun perin käytetty juuri lääkeaineena. Loppuosa viittaa barbaareihin, joilta raparperijuuren käyttö rohtona opittiin. Näin sanan alkuperän selittää mm. Nykysuomen etymologinen sanakirja.

Raparperin kanssa maitoa

Raparperi sisältää oksaalihappoa, joka sitoo elimistön soluista kalsiumia. Tästä syytä raparperin kanssa nautittavaksi suositellaan jotain maitotuotetta. Raparperipiirakka  tai -kiisseli maistuukin kyllä ehdottomasti parhaalta kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.

Vaahdotettu vaniljakastike on myös oivallinen pari makoisalle raparperikakulle.

Raparperikakku

Raparperista tehdään usein piirakkaa, mutta kokeilla kannattaa myös tätä helppoa raparperikakun ohjetta. Tähän kakkuun sopii pyöreä kakkuvuoka, halkaisijaltaan noin 20 cm.

Täyte;

500 g pilkottuja raparperin varsia

2 dl sokeria

Raparperit kiehautetaan sokerin kanssa. Raparperin voi tässä vaiheessa maustaa esimerkiksi vaniljasokerilla. Kattilaan voi lisätä muutaman desin vettä, jolloin saa samalla kauniinväristä ja hyvää mehua. Kiehauttamisen jälkeen raparperin annetaan hautua muutaman minuutin ajan ja valutetaan sitten lävikössä. Ota mehu talteen ja pullota!

Kakkutaikina;

180 g mantelijauhetta

180 g pehmeää voita tai margariinia

180 g tomusokeria

180 g vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 kananmunaa

Mittaa kaikki ainekset taikinakulhoon ja sekoita sähkövatkaimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi. Puolet taikinasta laitetaan voidellun kakkuvuoan pohjalle. Taikina levittyy parhaiten veteen kastellun lusikan avulla. Taikinan päälle levitetään valutettu raparperi tasaisena kerroksena ja sen päälle loput taikinasta. Kakkua paistetaan noin tunnin ajan 180 asteessa. Jäähtynyt kakku kumotaan tarjoilulautaselle ja tarjoillaan vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

Vielä juhlavamman kakusta saa, kun sen kuorruttaa kokonaan kermavaahdolla tai vastaavalla. Päälle pilkotaan tuoreita mansikoita.