Uhkaako verottaja pian kaikkea kansalaistoimintaa?

Mikkelin Aikapankin yhteyshenkilön Hanna Moilasen mukaan verottajan kiinnostuksessa aikapankkeja kohtaan kysymys on isossa kuvassa siitä, kuinka viranomaiset suhtautuvat kansalaistoimintaan.

Kotimaa
Pilvinen sää suosi Etelä-Radion siivouspäivää.YLE

Mikkelin Aikapankin yhteyshenkilö Hanna Moilanen kertoo, että toiminta on Mikkelissä pienimuotoista ja palvelusten vaihtaminen on lähinnä ikkunan pesua, kukkien kastelua ja koiran ulkoiluttamista.

Hanna Moilasen mukaan kysymys on isossa kuvassa siitä, kuinka viranomaiset suhtautuvat kansalaistoimintaan.

- Samalla tavalla esimerkiksi yhdistyskentällä väännetään aika-ajoin kättä siitä millaisia talkoita yhdistykset saavat tehdä.

- Yhtäältä kovasti haikallaan, että ihmiset ottaisivat vastuuta ja vedotaan vapaaehtoisuuteen ja muuhun. Toisaalta kun kansalaistoimintaa lähdetään ruohonjuuritasoisesti harjoittamaan, niin lähdetään miettimään miten sitä pitäisi linjata ja tulkita esimerkiksi suhteessa verotukseen, toteaa Mikkelin aikapankin yhteyshenkilö Hanna Moilanen.

Verottaja on kiinnostunut lähinnä ammattiosaamista vaativien palvelusten vaihtamisesta. Silti verottajan kiinnostus saattaa saada ihmiset pohtimaan aikapankkiin liittymistä.

- Uskon, että naapuriavulle löytyy paikkansa vastaisuudessakin. Toki tämä varmasti laittaa ihmiset miettimään, että miten toimitaan ja onko tällä seuraamuksia. Varsinkin jos on huonoja viranomaiskokemuksia, niin verottajan kiinnostus voi lisätä arkuutta, pohtii Hanna Moilanen.

Aikapankeissa ihmiset voivat vaihtaa palveluita suoraan keskenään nettisivuston kautta. Vuonna 2011 perustetussa Mikkelin aikapankissa on viitisenkymmentä jäsentä.

- Meidän jäsenet ovat lähinnä keski-ikäisiä ja sitä vanhempia. Yksittäisiä nuoria on mukana mutta lähinnä mukana on varttuneempaa väkeä, kertoo Moilanen.