Mansikkakilpailusta odotetaan tänä kesänä kovaa - saattaa näkyä myös hinnoissa

Mansikkaa tulee Suomessa tänä kesänä niin että livettää. Suomen yli kesän alussa pyyhkäissyt helleaalto on aiheuttanut sen, että mansikkasadon pääkukinta tapahtuu koko Suomessa poikkeuksellisesti yhtä aikaa.

Kuva: YLE / Tarja Nyyssönen

Etelä-Savossa on totuttu aiempien vuosien perusteella tilanteeseen, jossa alkukesästä myynnissä on lähinnä etelästä ja Varsinais-Suomen alueelta poimittua mansikkaa. Tämä johtuu siitä, että etelässä mansikan pääkukinta tapahtuu aiemmin kuin Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Tänä vuonna Etelä-Savossa on juhannuksen jälkeen myynnissä mansikkaa koko maasta. Esimerkiksi Pieksämäellä on päästy poimimaan mansikkaa jopa kymmenen päivää aiemmin kuin on tyypillistä. Tämä voi heijastua myös hintoihin.

- On pelättävissä, että tarjontaa tulee olemaan hurjan paljon erityisesti heinäkuun alkupuolella. Kun mansikkaa tulee myyntiin joka puolelta Suomea runsain määrin, ei sitä voi kutsua ihannetilanteeksi.

- Viime kädessä hintaan kuitenkin vaikuttaa se, minkälaisia mansikkalajikkeita on tarjolla ja onko mansikka laadukasta. Laatuun taas osaltaan vaikuttaa lähiviikkojen säät, Atte Valkiainen Aten Marja-Aitasta muistuttaa.

- Viljelijöillä on kyllä keinonsa saada marjat talteen pelloilta, vaikka mansikka ei myisi heti. Silloin mansikat vain kerätään pakkaseen odottamaan, Matti Piispa Piispan marjat ja hedelmistä kertoo.

Marjaa pakastavien kannattaa olla valppaana

Jos pääsato korjataan koko Suomessa samanaikaisesti, myös mansikkakaudesta povataan tavallista lyhyempää. Tämä uutinen koskettaa erityisesti, mansikoita säilöntäkäyttöön hamstraavia. Heitä neuvotaan olemaan mahdollisimman ripeitä.

- Monena vuonna mansikkakausi on katkennut vasta heinäkuun lopulla. Nyt kausi loppuu jo aiemmin, vähintään viikkoa aiemmin. Saattaa olla, että heinäkuun puolenvälin jälkeen mansikkaa on tarjolla enää heikosti.