Oululainen agentti etsii jalkapallotähtiä Nigeriasta

Länsi-Afrikka on tullut tutuksi Marko Saranlinnalle kuuden vuoden aikana. Reissuilla agentti katsoo useita jalkapallo-otteluita, joissa nigerialaiset pelaajat esittelevät taitojaan. Niistä Saranlinna poimii parhaat pelaajat Euroopan kentille.

urheilu
Jalkapalloakatemian väkeä Nigeriassa
Marko Saranlinna

Jalkapallo on monelle afrikkalaisille pakotie pois köyhyydestä kohti Eurooppaa. Tällaisen poistumisreitin edessä seisoo jalkapalloagentti Marko Saranlinna. Hän tekee vuosittain kolmisen reissua Nigeriaan tarkoituksena etsiä uusia kykyjä eurooppalaisille jalkapallokentille.

- Täällä järjestetään turnauksia, joissa alueen pelaajat saavat näyttää kykyjään. Päivässä katsotaan kuudesta seitsemään ottelua, mikä tarkoittaa 12 joukkuetta päivässä. Silmien läpi menee melkoinen joukko pelaajia, TopSpot Oy:n jalkapalloagentti Marko Saranlinna kertoo.

Oululainen Saranlinna on reissannut Länsi-Afrikkaan Nigeriaan vuodesta 2007. Pelaajia hän on löytynyt vuosien aikana niin Suomeen, kuin muihinkin pohjoismaihin.

- Kun pelaajat tulevat esittelyturnauksiin, heillä on sellainen palo silmissä, että nyt haetaan matkalippua Eurooppaan, Saranlinna kuvailee.

Lahjakas pelaaja ei aina sopeudu

Valittujen pelaajien täytyy olla selkeästi Euroopan pelaajia parempi. Huippuluokan esitys Nigeriassa ei silti takaa menestystä pohjoisen kentillä.

Kun pelaajat tulevat esittelyturnauksiin, heillä on sellainen palo silmissä, että nyt haetaan matkalippua Eurooppaan.

Marko Saranlinna

- Kaikki eivät selviä elämän, sään, ruuan ja ympäristön muutoksesta. Sopeutusmiskysymys on kaikilla erilainen. Heillä voi olla paineita elättää perhettä tai sukua täällä Afrikassa ja pystyä lähettämään heille rahaa, kertoo Saranlinna.

Myös fyysisyys ratkaisee valinnassa. Liki jokainen pelaaja on lihaksikas, mutta jalkapallobisneksen silmin katsottuna vartalot voivat olla epäsuhtaisia. Saranlinnan mukaan tämä johtuu puutteellisesta valmentamisesta.

- Nigerialainen ihmistyyppi on hyvin atleettinen ja nopea. Mutta parikymppisen pelaajan lihaksisto ei välttämättä ole niin hyvä kun se voisi olla. Tietty lihasryhmä voi olla korostuneen vahva ja toinen puolestaan heikompi.

Pelaajilla voi olla myös epärealistiset kuvat Euroopassa pelaamisesta. Saranlinnan mukaan moni kuvittelee pääsevänsä suoraan Englannin tai Espanjan valioliigaan tai Bundesliigaan Saksaan.

- Ne ajat ovat jo ohi. Harva pelaaja pääsee suuriin sarjoihin heti.

"Toiminnassa ihmiskaupan piirteitä"

Esittelytilaisuuksissa moni pelaaja valehtelee ikänsä 2-5 vuotta nuoremmaksi, jotta peliura näyttäisi papereissa pidemmältä. Saranlinnan mukaan jalkapallolahjakkuuksien etsimisessä saattaa olla viitteitä ihmiskaupastakin.

Osa näyttöön tulevista pelaajista on saattanut maksaa muutamille välikäsille päästäkseen esittelemään taitojaan. Muun muassa tällaisia sitoumuksia Saranlinna pyrkii karsimaan selvittämällä taustat hyvin tarkkaan.

- Kyse ei ole siitä, etteikö Nigeriasta löytyisi jalkapallotalentteja. Kysymys on siitä, että saako ihmisen suhteet, ajatukset ja elämäntilanteen samaan pakettiin urheilullisen lahjakkuuden kanssa.

- Ja vaikka Afrikasta etsitäänkin kykyjä, niin Eurooppaan matkustaa aina ihminen.