1. yle.fi
  2. Uutiset

Turun ainoa pyöräkaista panee reidet koville

Turkulaiset ovat saaneet totutella Kaskenmäen uusiin liikennejärjestelyihin vajaan vuoden verran. Kesän saavuttua moni on huomannut, että samaisesta jyrkästä mäestä löytyy myös pyöräilykaista.

Pyörätiet ja -kaistat
Kaskenmäki
Moni kokee Kaskenmäen liikennejärjestelyt haastavaksi. Mäessä on myös Turun ainoa pyöräilijöille osoitettu kaista.Sannimari Lehtilä / Yle

Turun Kaskenmäen hankalaksi koetusta liikenteestä löytyy myös Turun ainoa pyöräilykaista. Autoilijat ovat kummeksuneet ja arvostelleet Kaskenmäen vajaan vuoden vanhoja liikennejärjestelyjä, mutta pyöräilijät tuntuvat ottaneen pyöräilykaistan omakseen ilman suurempia väärinkäsityksiä.

- Järjestelyt pyöräilylle tehtiin tähän kohtaan juuri ennen ensimmäisiä lumisateita. On luonnollista, että pyöräilyjärjestelyt eivät saa huomiota talvella. Monissa Euroopan maissa pyöräilykaistoja käytetään verrattain paljon, mutta Suomessa järjestelyt ovat olleet aika vähäisiä. Sitäkin kautta niihin liittyy uutta ja outoutta, sanoo Turun ympäristötoimialan suunnittelupäällikkö Matti Salonen.

Pyöräilykaistassa kulkusuunta on vain ylämäkeen

Salosen mukaan vastaavanlainen pyöräilykaista on ollut Turussa yhdellä kadulla aiemmin, mutta merkinnät on jo poistettu. Nykyinen pyöräilykaista on Kaskenmäessä vain toisella puolella, jolloin pyöräilijä saa polkea ahkerasti ylämäkeen. Kaista on merkitty nimenomaan ajoradan ja pysäköintiruutujen väliin kunnossapitosyistä.

- Pyöräkaista ei voi olla kiinni jalkakäytävässä autojen ja reunakivien välissä, sillä se ei käytännössä sopisi teiden kunnossapitoon talvella. Katuja kun ei pidetä talvisin kunnossa lumikolalla ja lapiolla, Salonen sanoo.

Kaikki pyöräilijät eivät ole vielä havainneet uutta kaistaa. Toisaalta joidenkin pyöräilijöiden on nähty kulkevan uutta kaistaa myös alaspäin. Salosen mukaan Kaskenmäkeä ylhäältä alas pyöräillessä pitää ja saa käyttää bussikaistaa kuten muuallakin.

- Lainsäädännössä on sanottu, että kun bussikaista on ajoradan oikeassa reunassa, se on pyöräilijän paikka, Salonen muistuttaa.

Lue seuraavaksi