1. yle.fi
  2. Uutiset

Kietäväinen: Kajaanin ja Sotkamon sijoitus sähköyhtiöön järkevää

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen pitää Kajaanin ja Sotkamon sijoitusta energiayhtiön omistukseen järkevänä. Kajaanin kaupungin- ja Sotkamon kunnanvaltuusto päättivät maanantaina kokouksissaan perustaa yhtiön, joka ostaa E.ON Kainuu Oy:n, E.ON Kainuu Sähköverkko Oy:n ja Karhu Voima Oy:n.

talous
Sähkönsiirto.
Jouni Koutonen / Yle

Kuntaomisteinen sähköyhtiö ja -verkko luovat Kietäväisen mukaan turvaa alueen kehityksen kannalta. Sähköverkkotoiminnan laatu palvelee elinkeinoelämää ja asukkaiden tarpeita. Kunta on hyvin pitkäjänteinen omistaja, joka katsoo yksityistä yritystä laaja-alaisemmin toiminnasta saatavia hyötyjä.

- Sähköyhtiöt ovat luonnollisia alueellisia monopoleja. Hyvin hoidettuina ne antavat varsin hyvän tuoton sijoituksille. Voidaan sanoa, että tämä on kunnille selkänojaa antavaa toimintaa, jolla on myös erittäin laajat yhteiskunnalliset vaikutukset työllisyyteen, energialähdevalintoihin ja niin edespäin, Kietäväinen kertoo.

Kuntien ydintoimintaa sähköyhtiöiden omistaminen ei ole, mutta kunnat ovat pysyneet merkittävinä toimijoina sähköverkkojärjestelmässä ympäri Suomea. Kajaanin kaupungin ja Sotkamon kunnan aikomus perustaa yhtiö, joka ostaa E.ON Kainuun kokonaisuudessaan, onkin palaamista vanhaan asetelmaan.

- Kunnat ja kuntien omistamat yhtiöt ovat merkittäviä toimijoita energiakentällä. Hyvin monilla alueilla Suomessa eiollut sellaista vaihetta lainkaan, jossa omistus kävi välillä yksityisellä puolella, sanoo Kietäväinen.

Kunnat ja kuntien omistamat yhtiöt ovat merkittäviä toimijoita energiakentällä.

Timo Kietäväinen

Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen Kuntaliitosta muistuttaa, että energiateollisuus on erittäin kilpailtu ala. Kunnalla on kuitenkin mahdollisuus ottaa huomioon markkinasääntöjen puitteissa laajempia intressejä, mitä yksittäisellä yrityksellä.

Tulevaisuudessa Kietäväisen mukaan voidaan nähdä myös kuntien omistuksessa olevien yhtiöiden fuusioita.

- Kuntaliitto on ollut toppuuttelemassa kuntia energiayhtiöiden myymisen kanssa. Kun kunnat aikoinaan luopuivat energiayhtiöiden omistusosuuksiaan, monissa tapauksissa varat tulivat sijoitettua huonosti. Usein tuotot olivat myös aika nopeasti käytetty, Kietäväinen lisää.

Lue seuraavaksi