Katainen: Viron kyberturvallisuusosaaminen kiinnostaa Suomea

Pääministeri Jyrki Katainen tapasi tiistaina Viron pääministerin Andrus Ansipin Tallinnassa.  Keskusteluissa esille nousivat maiden kahdenväliset talous- ja energiakysymykset, mutta myös kyberturvallisuus puhutti.

Ulkomaat
Jyrki Katainen ja Andrus Ansip
Jyrki Katainen ja Andrus Ansip tapasivat Talinnassa tiistaina.Viron valtioneuvoston kanslia

Viron ja Suomen yhteys on hyvä määritelmä ja esimerkki maiden väliselle veljeydelle, totesi pääministeri Jyrki Katainen tavattuaan Viron pääministerin Andrus Ansipin Tallinnassa tiistaina.

- Puhuimme tänään maitamme yhdistävistä asioista. Kun Latvia liittyy euroon ja saamme nämä energiaprojektit maaliin, niin Virolla, Latvialla ja Suomella on yhteinen valuutta, yhteiset sähkö- ja kaasumarkkinat ja työvoima ja yritykset kulkevat vaivattomasti rajan yli, Katainen summasi.

- Tällä hetkellä teemme yhteistyötä tutkimusinfrastruktuurihankkeessa, eli joko Viro tai Suomi investoi johonkin tutkimusinfrastruktuuriin, jota molemmat voivat käyttää. Näin kumpikin maa voi säästää rahaa ja saada saman kapasiteetin käyttöön, Katainen sanoi.

Kataisen mukaan Suomi on erittäin kiinnostunut tekemään kyberturvallisuusyhteistyötä Viron kanssa.

- Etsimme myös mahdollisuuksia, joilla voisimme tulla osaksi Virossa olevaa kyberturvallisuuskeskuksen toimintaa.

Myös Viron ja Suomen väliset sähköisten sovellutusten markkinat puhuttivat pääministereitä.

- Toivoisimme, että OECD laatisi jatkoraporttia siitä, miten kahden maan välisiä sähköisiä ratkaisuja voisi kehittää, Ansip sanoi.

Kaasumarkkinat kiinnostavat molempia

Suomi ja Viro ovat päättäneet, että Euroopan komissio saa päättää tulevan LNG-terminaalin sijainnin.

- Oli ratkaisu mikä tahansa, niin lopputulos tyydyttää varmasti molempia maita: jos toinen saa terminaalin, niin silloin toinen saisi kaasuputken, Ansip totesi.

- Alueellinen LNG-terminaali ja Baltic Connector ovat täysin erottamattomia, koska muussa tapauksessa ei ole mieltä pyytää EU:n rahoitusta. Suomessa on jo tehty julkinen päätös siitä, että kaasuputki tulee erillisen yhtiön hoidettavaksi, sen ei ole tarkoituskaan olla Gasumin liiketoimintaa, Katainen sanoi.

Kysymys ei ole Kataisen mukaan vain yhdestä investoinnista Suomeen vaan kaasumarkkinan luomisesta.

Ansip totesi Virolla olevan samat tavoitteet.

- Virolle on tärkeää löytää uusi kaasuntoimittaja. Taloudelliset etumme ovat siinä kiinni. Uskon, että taloudellisia etuja ajavat myös yrittäjät huolimatta siitä, onko terminaali Virossa vai ei.

Myös ajankohtaiset EU-aiheet puhuttivat, kuten kasvu, työllisyys ja nuorisotyöttömyys, Euroopan talous- ja rahaliiton kehittäminen ja pankkiunioni.

Pääministeri Katainen tapaa Tallinnassa myös Viron presidentti Toomas Hendrik Ilveksen.