Kymintehtaan taidetalo heräilee ruususenunestaan

Ruukinportti entisen Kymin paperitehtaan alueella Kuusankoskella on viime ajat vetänyt yhä uusia taiteilijoita ja käsityöläisiä puoleensa. Nyt myös yleisö uskaltaa tulla  tehdasalueelle.

Kotimaa
Sini Inkeroinen ja Vesa Parvinen tutkivat käsityönä tehtyjä koruja Taideruukissa.
Eijaleena Martikainen / Yle

Kymintehtaalla eivät ole vuosiin jyskänneet paperikoneet. UPM on etsinyt koneiden tilalle pienempiä yrityksiä. Yksi taloista on toiminut pitkään myös taiteilijoiden ja käsityöläisten työtiloina, mutta viime vuosina toiminta on hiipunut.

Viime syksynä kuusankoskelainen rehtori ja kuntosaliyrittäjä Vesa Parvinen päätti perustaa sinne taidegallerian, joka oli toiminut siihen asti lähinnä verkossa. Vähitellen hän sai houkuteltua taloon tuttuja taiteilijoita ja käsityöläisiä lisää, ja nyt tulijoiden virta on kasvamassa.

- Taloon on tullut jo kymmenkunta uutta pienyrittäjää: Minna Metsärinteen valokuvastudio, Miia Lahtisen ompelimo Riemuvintti, Piia Kleimolan Toimintavoima Oy:n teatteriyritys, Amanda Hyökin graafisen suunnittelun paja, kaksi entisöintiyritystä. Kohta saamme varmaankin yhden kuvataiteilijan maalaamaan, alakerran uusi kirpputori vetää väkeä, ja Sini Inkeroinen tekee talossa koruja ja pieniä esineitä huovuttaen ja savesta, Vesa Parvinen luettelee.

Ravintola toiveissa

Parvinen on puuhamies, jollaisia tarvitaan käynnistämään toimintaa ja houkuttelemaan muita mukaan. Kun hän oli saanut painostettua Sini Inkeroisen käymään talossa, Taideruukin tilat hoitivat loput eikä Sinin tarvinnut enää empiä.

- Nyt tilanne on niin hyvä, että kysyjiä on enemmän kuin heti sopivia tiloja tarjolla, Parvinen iloitsee.

Mahdollisuuksia on miljoonia, kunhan kaupungin ja UPM:n keskustelijat saadaan saman pöydän ääreen.

Vesa Parvinen

Hän naureskelee toimivansa Sinin kanssa amatöörikiinteistövälittäjänä. Oikea taho on kuitenkin UPM:n kiinteistöpuoli, johon Parvinen rohkaisee ottamaan yhteyttä. Hän tietää, että esim. Taideruukin yläkerrassa on vielä paljon tilaa, joka pikku remontoinnilla sopii monelle pienyrittäjälle.

Taideruukin yrittäjillä on ideoita myös koko alueen kehittämiseen. Ravintola, joka olisi auki myös viikonloppuisin, saisi varmasti ihmiset liikkeelle.

- Täällä olisi joen rannalla ravintolapaikka, jolle ei löydy vertoja lähimmän 200 kilometrin säteellä. Nuorisolle voisi perustaa skeitti- ja kiipeilyhallin, vieressä on siihen loistavat tilat. Parinsadan metrin päässä harrastetaan jo vuorikiipeilyä. Kalliossa olevat vanhat luolastot sopivat näyttelyihin ja teatteritoimintaan. Mahdollisuuksia on miljoonia, kunhan kaupungin ja UPM:n keskustelijat saadaan saman pöydän ääreen, Parvinen ideoi.

Kinno kiinnostui

Kouvolan kaupungin edustajat ovat myös löytäneet Taideruukkiin ja lähteneet mukaan alueen kehittämiseen.

- Meidät kutsuttiin pari viikkoa sitten luovien tilojen seminaariin, ja ympäri maata tullutta seminaariväkeä kävi tutustumassa Taideruukkiin. Olivat haltioituneita tunnin vierailun jälkeen, Parvinen kertoo.

Elokuussa Taideruukin väki pääsee mukaan Rikastamo-projektiin, jolla kehitetään yrittäjien mahdollisuuksia toimia alueella.

Kouvolalaiset alkavat vähitellen uskoa, että tehtaanporttien sisään saa tulla. Tänä kesänä Inkeroisen työtiloissa on käynyt päivittäin 40-60 ihmistä, mikä on yrittäjän mielestä todella paljon. Lisääkin mahtuu, ja Inkeroinen vakuuttaa, että ei ole pakko ostaa mitään vaan voi tulla vain katselemaan. Parvisen PikkuSelman vieraskirja kertoo, että vieraita on Kittilä-Tornio-akselilta eteläiseen Suomeen.

- Meillä oli kesänäyttelyn avajaisviikolla noin 500 vierasta galleriassa. Se on kova luku näyttelylle, ja kaikki vielä ihastelivat paikkaa. Me sanomme aina, että taide ei pure ketään, rohkeasti vain ovista sisään saamaan vaikka terve kipinä taiteeseen, Parvinen kehottaa.