Kuopio ja Maputo jatkamassa neuvolayhteistyötään

Kuopion kaupunki suunnittelee jatkavansa yhteistyötä Mosambikin pääkaupungin Maputon kanssa neuvolapalveluiden kehittämisessä. Ulkoministeriö maksaa hankkeesta valtaosan ja rahoituspäätöstä odotetaan pian.

Maputo

Kuopion kaupunki suunnittelee jatkavansa yhteistyötä Mosambikin pääkaupungin kanssa neuvolapalveluiden kehittämisessä. Kaupunki ja Savonia-ammattikorkeakoulu odottavat lähiaikoina rahoituspäätöstä ulkoministeriöltä.

Ministeriön rahoitus mahdollistaisi syksyllä alkavan yhteistyön eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Mosambikin pääkaupungin Maputon kanssa. Jatkohanke maksaa noin 180 000 euroa, josta ulkoministeriön osuus on 90 prosenttia.

Tarkoitus on, että Kuopio kehittäisi tapoja hyödyntää mobiiliteknologiaa neuvolapalveluissa, ja oppeja vietäisiin käytännön tilanteisiin Mosambikiin. Myös Kuopion tapa opettaa nuorille seksuaaliterveyttä kiinnostaa maassa, jossa teini-ikäisten raskaudet ovat suuri ongelma.

Kuopio puolestaan toivoo oppivansa Maputolta yhteisöllisiä työtapoja terveydenhoitajien ja lapsiperheiden kohtaamiseen. Kuopio ja Maputo toteuttivat toissa vuonna yhteisen Savonia-ammattikorkeakoulun koordinoiman äiti-lapsi-terveydenhuolto-hankkeen, jossa valmisteltiin tulevaa yhteistyötä muun muassa seminaarivierailuilla. Hanke on osa Kuntaliiton ja ulkoministeriön Pohjoinen-Etelä -ohjelmaa, jossa Suomen suurimmat kaupungin ovat olleet mukana.