1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ääriliikkeiden voimistuminen Syyriassa huolettaa G8-johtajia - ei yhteisymmärrystä Assadista

Presidentti Bashar al-Assadia ei julkilausumassa mainittu, mutta G8-johtajat ilmaisivat yhteisen huolensa Syyriassa yhä kasvavasta terrorismin ja ääriliikkeiden uhasta.

Ulkomaat
G8-maiden johtajat vilkuttavat valokuvaajille Pohjois-Irlannissa.
G8-ryhmän johtajat kokoontuivat yhteiskuvaan Pohjois-Irlannin Enniskillenissä tiistaina.Ben Stansall / AFP

Johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmän johtajat vaativat Syyrian rauhanneuvotteluja pidettäväksi Genevessä niin pian kuin mahdollista. G8-johtajat eivät päässeet yhteisymmärrykseen Syyrian presidentin Bashar al-Assadin asemasta, mutta päätöslauselmassa esitettiin kaikkien osapuolten huoli Syyrian yhä kasvavasta terrorismin ja ääriliikkeiden uhasta.

Pohjois-Irlannissa kaksipäiväisen kokouksensa tiistaina päättäneet G8-johtajat eivät julkilausumassaan maininneet presidentti Assadia. Venäjä on sanonut vastustavansa julkilausumia, joissa vaaditaan Assadin eroa. Julkilausumassa kuitenkin vaadittiin Syyriaan yhteisymmärrykseen perustuvaa väliaikaishallintoa, jolla on "täydet toimeenpanovaltuudet".

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi, että Syyriaan pitää rakentaa vahva oppositio Assadin jälkeistä kautta silmällä pitäen. Britannian pääministeri David Cameron puolestaan piti "mahdottomana ajatuksena", että Assad olisi tärkeässä roolissa Syyrian väliaikaishallinnossa.

- Hänellä on verta käsissään. Hän on käyttänyt kemiallisia aseita, Cameron sanoi.

Putin: Ei todisteita

Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan huomautti, että kemiallisten aseiden käytöstä ei ole todisteita. Putin sanoi, että kapinallisten aseistaminen vahvistamattomiin syytteisiin perustuen lietsoisi tilannetta entisestään. Kokouksessa ei myöskään päästy eteenpäin Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan suunnitelmissa aseistaa kapinallisia. Viivyttely heijastelee myös maiden kasvavaa huolta Syyrian kapinalllisalueillakin tapahtuvista ihmisoikeusrikoksista.

G8-maiden johtajat ilmaisivatkin syvän huolensa siitä, että Syyriassa ääriliikkeiden ja terrorismin vaikutus kasvaa. Kaikki osapuolet vaativat sekä Syyrian hallitusta että oppositiota sitoutumaan "kaikkien al-Qaidaan tai muihin terrorismiin sidoksissa olevien ei-valtiollisten toimijoiden, kaikkien järjestöjen ja henkilöiden tuhoamiseen ja karkottamiseen Syyriasta".

Kanadan pääministeri Stephen Harper piti kokouksen tuloksia ennakkoon arveltuja sittenkin parempina. Harperin mukaan Venäjä on muuttanut kantaansa merkittävästi.

- Meillä on hyvin erilainen tulos ja parempi tulos kuin ajattelin, että saisimme, Harper arvioi kokouksen jälkeen.

Aktivistit kuitenkin arvostelivat kokouksen tuloksia ja pitivät saavutuksia varsin vähäisinä. Ainoa konkreettinen sitoomus julkilausumassa oli 1,5 miljardin dollarin eli noin 1,1 miljardin euron avustuspaketin antaminen Syyrian pakolaisille. Summasta noin 225 miljoonaa euroa tulee Yhdysvalloista ja 200 miljoonaa euroa Saksasta.

G8-ryhmä muodostuu Yhdysvalloista, Britanniasta, Venäjästä, Saksasta, Ranskasta, Italiasta, Kanadasta ja Japanista.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi