1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hipit kokoontuvat Ranualla

Eräänlainen hippileiri, Suomen Rainbow gathering kokoontuu parhaillaan Ranualla. Leiriä on rakennettu pikku hiljaa viimeisen viikon aikana ja väki on asettunut Yli-Soppananjärven rantaan leirintäalueelle, noin 70 kilometrin päähän Ranualta Posiolle päin. Tiistaina paikalla oli vain kuusi henkilöä, mutta juhannusviikonlopulle odotetaan jo kymmeniä, jopa yli sata osallistujaa.

Kuva: Hanna Holopainen / Yle

Suomessa Rainbow-kokoontuminen järjestettiin ensimmäisen kerran Leppävirralla vuonna 2010. Tuolloin kyseessä oli koko Euroopan tapahtuma, ja siihen osallistui noin 1500 henkilöä, kertoo Ranuan leirin yksi järjestäjistä, Ville Huuki. Vuoden 2010 kokoontuminen herätti myös runsaasti huomiota niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin erikoisuudellaan.

Suomessa järjestyksessään neljäs "hippileiri", Ranuan Rainbow gathering kutsuttiin alkamaan 8. kesäkuuta. Tämä ja kaksi viimeisintä leiriä ovat olleet vain Suomen "perheen" kokoontumisia. Viime vuosina paikalla on ollut noin 150 ihmistä leiriä kohti.

- Aikataulu menee kuun kierron mukaan, alkuperäisväestön ja luonnonkansojen kalenteria seuraten, eli uudesta kuusta uuteen kuuhun, jolloin keskivaiheilla on täysikuu ja siinä vaiheessa yleensä on eniten kokoontumisessa väkeä. Silloin on juhlatunnelma. Nyt sattuu vielä juhannus siihen samaan, niin varmasti saadaan hyvä tunnelma siinä vaiheessa, Ville Huuki iloitsee.

Tiistaina Yli-Soppananjärvellä oli vasta kuusi henkilöä, kaksi heistä ulkomaalaista. Leiri onkin alkanut verkkaiseen tahtiin, sillä esimerkiksi pääjärjestäjänä toimiva Huuki tuli paikalle vasta lauantaina.

- Seuraavana päivänä alkoi välittömästi retkisaunan rakentaminen, oli hyvät kelitkin. Saimme sitten pienellä porukallakin toiminnan hyvässä hengessä alkuun. 

Kokoontumiseen haluttiin tänä vuonna erämaapaikka, sanoo Ville Huuki.

- Tapana on kiertää. Kun tämä on Suomen heimoa ja perhettä, niin tarkoitus on mennä ympäri Suomen eri paikoissa.

Luontoa kunnioittaen: Ei sähkölaitteita

Huuki on tyytyväinen Soppanan leirintäalueen varusteluun. Paikalla on valmis keittokatos ja kaivo, jossa on puhdas vesi. Ville Huuki kehuu myös paikan uimarantaa sekä maastoa, kangasmetsää, joka käy hyvin leiriytymiseen.

- Tässä on helppo tarjota lapsiperheille myös turvallinen ympäristö.

Paikallisilta saatiin myös kiuas leirisaunaan, Huuki kertoo. Leiriläiset rakentavat saunan itse rantaan, joka viettää sopivan jyrkästi alaspäin ja on jo valmiiksi ison kuopan muotoinen.

Yöt leirillä vietetään teltassa tai autossa, mökkejä leirintäalueella ei ole.

Rainbow-kokoontumisessa halutaan kunnioittaa luontoa ja siksi esimerkiksi kännykät, kamerat ja elektroniset soittimet eivät ole haluttuja kapineita paikalle. Lisäksi leiri on päihteetön. Varsinaisia kieltoja ei Huukin mukaan kuitenkaan ole.

- Perinne on ollut 40 vuotta liikkeellä Pohjois-Amerikasta lähtöisin, ja tässä ei varsinaisia sääntöjä ole. Mutta perusperiaatteena on toimia veljeyden ja hyvyyden ja rakkauden nimissä. Meillä pyritään siihen, ettei sähkölaitteita ole, ei päihteitä, alkoholia. Ettei näistä muodostu häiriökäyttäytymistä luonnon tai ihmistenkään suuntaan, Huuki selventää.

- Tarkoituksena on, että paikka on samassa tai paremmassa kunnossa kuin tänne saavuttaessa.

Euroopassa joka vuosi suuri leiri

Ville Huuki on Rainbow-kokoontumisten konkari, hän on esimerkiksi ollut mukana kaikissa Suomen kokoontumisissa.

- Tämähän on kiertänyt Euroopassakin pitkään. Tätä on ympäri maailmaa, Iranissa, Intiassa, Amerikassa. Sillä tavalla tosi kansainvälinen toimintatapa.

Euroopan Rainbow gathering järjestetään vuosittain, tänä vuonna se on Kreikassa, Huuki kertoo.

Ensimmäinen Rainbow gathering oli Suomessa vuonna 2010 Leppävirralla, jolloin tapahtuma oli koko Euroopan laajuinen. Sen jälkeen Suomen sisäisiä tapahtumia on ollut kahtena vuonna: Vuonna 2011 kokoonnuttiin  Pohjois-Pohjanmaalla Hailuodossa ja vuonna 2012 taas Savossa.

- Meillä on muutama paikka peruuntunut aiempina kesinä, Huuki sanoo.

- Vaikka monesta maasta ollaan saatu vieraita, niin vielä varsin pieni on sitten tämä [Suomen] leiritoiminta.

Ruoka päiväohjelman luuranko

Rainbow-kokoontumista ole järjestetty minkään virallisen organisaation puitteissa. Ideat seuraavasta leiripaikasta tulevat esille silloin, kun kokoontuminen pidetään.

Myös koko leirin toiminta perustuu siihen, että ringissä istuessa tuodaan esille jokaisen vahvuus.

- Toimintamalli pohjautuu Pohjois-Amerikan intiaanien piiriin, missä jokainen on ringissä ja sinänsä tasavertainen. Keskustelun aikana, kun puheenvuorot jatkuvat ja jatkuvat, nousee esiin, ketkä ovat eniten tietoisia mistäkin aihealueesta, kun tehdään ruokaa ja puhtaanapitojärjestelyitä.

Johtajaa ja määrääjää leirillä ei sitten tarvita. Leirin järjestelytyötkin on tehnyt se, joka on siihen halunnut sitoutua. Ville Huuki on ainakin tehnyt asian eteen paljon.

- Olen Metsähallituksen kautta tehnyt yhteistytötä paikkojen etsimisessä ja kartoittanut tämän paikan ja muutenkin kaikin puolin ollut sydämellä mukana tässä, Ville

Tapahtuma on täysin maksuton, mutta ruoka hankitaan yhteisellä rahoituksella. Leirin päiväohjelma on joustava, mutta se on varmaa, että aamiainen ja päivällinen laitetaan joka päivä.

- Ne jotka ensimmäisenä heräävät ja joilla on energiaa, valmistavat keittiöllä yleisesti jotain puuroa, jossa on jotain hedelmiä seassa. Jossain vaiheessa kiljaistaan, että ruoka on valmista, että muut tietävät tulla paikalle.

- Illalla on vielä iso ruokailu, missä tehdään yhdessä lämmin ruoka. Syödään yhdessä ja lauletaan porukalla kaikkea.

Huukin mukaan ruuat hankitaan alueellisesti ja ja mahdollisimman paljon luomuna.

- Yhteisruoka valmistetaan kasvisruokana, jolloin jää mahdollisimman vähän ja yksinkertaista kompostoitavaa. Sitä on myös helppo säilyttää, säilyttäminen ei vaadi hygienialtaan niin vaativia toimia.

Työpajoja osaamisen mukaan

Jos päivällä on jotain erityistä ohjelmaa, kuten työpajoja, siitä tiedetään aamiaisen aikaan. Ohjelma vaihtelee sen mukaan, millaisia ihmisiä leirillä asustaa.

- Meillä on normaalisti eri alueilta osaajia. Työpajatoiminnalla järjestämme ohjelmaa, esimerkiksi reikiä, naurujoogaa, se menee tietotaidon mukaan.

Muuten päivä menee perusaskareissa: polttopuita, ruokavalmisteluita, peseytymistä, saunomista, yhteistä puuhaa.

Ville Huuki toivookin, että pohjoisesta tulisi kansanmusiikin osaajia mukaan, sillä nuotiolla laulellaan mielellään.

Yli-Soppananjärvi  ei ole helpoin paikka lähestyä, kulkija joutuu kokemaan matkallaan yleisen tien päättymisen. Ville Huukin mukaan paikka sijaitsee Ranuan ja Posion puolessa välissä.

- Ranualta pääsee etelän suunnasta esimerkiksi Impiön kylän kautta, sieltä tulee opastekyltit. Tämä on Soppanan teltta-alueella, kyltityksen mukaan täällä menevät Soppana-Simojärven reitit. Jos pohjoisen suunnasta tulee Ranualle, niin Teerivaarantie on sellainen, joka johtaa lopulta tänne.

Leiriläiset rakentavat myös opasteita tien varrella: Värikkäitä kylttejä ja viirejä. Jo tiistaina leirintäalueen tienristeyksessä toivotettiin paikalle saapuva tervetulleeksi kotiin.