1. yle.fi
  2. Uutiset

Brasiliassa osoitetaan mieltä urheilukisojen tuhlausta vastaan

Mielenosoittajat haluavat, että vaurastuva Brasilia käyttäisi rahaa enemmän köyhien ihmisten olojen parantamiseen, ja vähemmän loistokkaisiin urheilukisoihin.

urheilu
Mielenosoittajia torilla.

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat jälleen osoittaneet mieltään Brasilian eri kaupungeissa. Keskiviikon-vastaisena yönä mielenosoitukset sujuivat pääosin rauhallisesti, mutta Sao Paulossa pieni häirikköjoukko rikkoi kauppojen ikkunoita ja sytytti tulipaloja.

Mielenosoitukset saivat alkunsa viime viikolla, kun kaupunkien bussimaksuja nostettiin kymmeneksellä eli noin kymmenellä sentillä. Vähävaraisten ihmisten mielestä korotus oli liikaa ja he aloittivat protestoinnin kaduilla.

Mielenosoitukset ovat laajentuneet ja niissä protestoidaan nyt maan poliittista johtoa, joka ei ole onnistunut parantamaan Brasilian köyhän enemmistön oloja, vaikka maan verotaso on suhteellisen korkea.

Brasilian bruttokansantuotteesta 36 prosenttia koostuu veroista. Tästä huolimatta julkinen infrastruktuuri on surkeassa jamassa. Esimerkiksi koulujen laatu on huono.

Mielenosoittajat vaativat poliitikkoja lopettamaan maassa rehottavan korruption ja tehottomuuden.

Oman huomionsa saavat ensi vuonna järjestettävät jalkapallon MM-kisat ja vuonna 2016 Riossa järjestettävät olympialaiset. Marraskuussa julkaistun raportin mukaan jalkapallokisojen kustannukset nousevat 13,3 miljardiin dollariin ja olympialaisten 12 miljardiin. Kuluja tulee esimerkiksi kisapaikkojen ja lentokenttien korjaustöistä, joista ei ole hyötyä tavallisille ihmisille.

Parhaillaan Brasiliassa käydään jalkapallon MM-kisojen esikisoja, Confederations' Cupia. Sen turvaamiseksi kaduille on lähetetty lisää poliiseja.

Brasilian presidentti Dilma Rousseff piti eilen tiistaina televisiopuheen, jossa hän kehui mielenosoittajia ja sanoi maansa demokratian olevan mielenosoitusten jälkeen vahvempi. Hän myönsi, että Brasilian julkisella sektorilla on paljon parannettavaa.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi