Alkoholi on edelleen juhannuksen murheenkryyni

Juhannus on pelastusviranomaisille ja poliisille suuri voimankoetus. Kiirehtiminen liikenteessä, alkoholi ja liiallinen juhlamieli kostautuvat usein juhannushumussa, viranomaiset muistuttavat.

Kotimaa
Kuvassa kaksi olutpullon korkkia ja koiranputken kukka
Anna Sirén / Yle

Pelastusviranomaiset valmistautuvat juhannukseen lisäämällä miehitystään.

Poliisi tehostaa vesi- ja tieliikenteen valvontaa, pelastuslaitos lisää etenkin ensihoidon päivystäjien määrää. Myös järvipelastajat valmistautuvat olemaan valmiudessa läpi juhannuksen.

Kaikilla viranomaisilla on oikeastaan vain yksi toive juhannuksen juhlijoille: malttia ja järkeä etenkin alkoholinkäyttöön.

Liikkuvan poliisin Lahden yksikön ylikomisario Heikki Koskimaa sanoo ongelman olevan se, että vuodesta toiseen etenkin vesille lähdetään humalassa.

- Valitettavasti juhannuksen aika keskittyy alkoholin ympärille. On runsaasti ratti- ja vesiliikennejuopumuksia. Ne ovat isoja poliisia työllistäviä tehtäviä.

Liikkuvalla poliisilla on esimerkiksi Lahden seudulla maantiepartioiden lisäksi koko juhannuksen käytössään vesijetti ja vene, jossa on mukana sairaanhoitaja veneilijöiden ajokunnon valvontaa varten.

Sairaanhoitaja ottaa tarvittaessa verikokeen ruorijuopoiksi epäillyiltä veneilijöiltä heti vesillä, jolloin sen vuoksi tarvitse erikseen lähteä kaupunkiin.

Huolehdi veneen kunnosta

Vesillä liikkujien apuna ovat juhannuksena myös järvipelastajat. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä Lahden Järvipelastajien kaikki kolme alusta ovat liikenteessä ja valmiudessa.

Valitettavasti juhannuksen aika keskittyy alkoholin ympärille.

Heikki Koskimaa

- Juhannuksena tulee paljon konerikkoja ja teknisiä vikoja. Alkoholista johtuneita onnettomuuksia tulee järvipelastajille vastaan yllättävän vähän. Tosin mehän emme kirjoita sakkoja emmekä työnnä pilliä suuhun. Vähän saatamme moralisoida, jos pelastusliivit puuttuvat, Lahden Järvipelastajien puheenjohtaja Antti Hasari sanoo.

Vapaaehtoisesti järvellä päivystävillä on valmiudet antaa ensiapua, sammuttaa pieniä venepaloja, hinata ja korjata pieniä vaurioita.

Varovasti tulen kanssa

Pelastuslaitokset valmistautuvat juhannusjuhlintaan etenkin lisäämällä ensihoidon miehitystä. Riskienhallintapäällikkö Juhani Naskali Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta kertoo, että lämmin ja aurinkoinen sää lisää yleensä myös pelastajien tehtäviä.

- Se näkyy vesillä ja liikenteessä sattuvissa onnettomuuksissa. Ihmiset pöräyttelevät veneillään johonkin ja sitten hälyttävät apua. Juhannusliikenteessä nuoret ovat usein aiheuttaneet ongelmia.

Emme kirjoita sakkoja emmekä työnnä pilliä suuhun. Vähän saatamme moralisoida, jos pelastusliivit puuttuvat.

Antti Hasari

Riskienhallintapäällikkö toivoo juhannusta juhlivien kiinnittävän erityistä huomiota turvalliseen tulenkäyttöön.

Kokon saa esimerkiksi mökkitontille tehdä maanomistajan luvalla kuka tahansa, mutta metsäpalovaroituksia on seurattava. Erillistä lupaa pienelle kokolle ei pelastuslaitokselta tarvitse pyytää.

- Kokon sytyttäjien on syytä olla selvinpäin. Sopivan kokoisen kokon lieket nousevat enintään metrin korkeuteen. Ympärillä ei saa olla mitään herkästi syttyvää. Lisäksi lähellä on oltava ämpäri ja vettä, jotta kokon voi sammuttaa, Naskali sanoo.

Myös kertakäyttögrillien kanssa on oltava huolellinen. Niitä saa käyttää ainoastaan palamattomalla alustalla ja grillailun päätteeksi hiilet on sammutettava vedellä.

- Maltti on valttia sekä liikenteessä että vesillä. Hauskaa saa olla, ja aion itsekin pitää hauskaa, mutta maltti on muistettava alkoholinkäytössäkin. Kaikissa juhannusongelmissa tulee yleensä esille päihtyneenä olo. Se aiheuttaa monenlaisia riskejä.

Ylen toimitukset eri puolilla Suomea ja radion ajankohtaisohjelmat käsittelevät aina torstaisin yhteistä teemaa. Yle Radio Suomen Ajantasan Torstaiseuran aiheena on juhannus 20.6. klo 14.30-15.00.