1. yle.fi
  2. Uutiset

Obama ehdottaa Berliinissä ydinaseiden vähentämistä

Presidentit pitävät Berliinissä usein historiallisia puheita. Barack Obama jatkaa suurten valtiomiesten linjalla.

Ulkomaat

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama pitää tänään Berliinissä puheen ja tekee ehdotuksen Yhdysvaltain ja Venäjän ydinasevarastojen pienentämiseksi. Asiasta kerrottiin presidentin lentomatkan aikana tiedotusvälineille.

Ensimmäisen presidenttikautensa aikana, vuonna 2010 Obama teki venäläisen virkaveljensä Vladimir Putinin kanssa sopimuksen, joka leikkasi strategisten ydinkärkien määrää noin puolella. New Start -nimisen sopimuksen mukaan kummallakin maalla saa olla enintään 1 550 strategista ydinkärkeä.

Berliinissä Obama ehdottaa uutta sopimusta, joka leikkaisi ydinkärkien määrää noin kolmanneksella, kerrotaan Obaman hallinnosta.

Obaman ulkopolitiikan kärkiasiana on ollut ydinaseuhkan vähentäminen. On epäselvää, miten Venäjä tulee suhtautumaan ehdotukseen. Obama tulee Berliiniin G-8-maiden kokouksesta, missä hän tapasi myös Vladimir Putinin. Tapaamisen ilmapiiriä kuvataan jäätäväksi.

Analyytikot ovat myös epävarmoja, millä tavalla Obama veisi ehdotustaan eteenpäin Yhdysvaltain hallinnossa. Kongressissa oppositiossa olevat republikaanit todennäköisesti vastustavat kaikkia aikomuksia supistaa Yhdysvaltain ydinasearsenaalia.

On mahdollista, että hän ehdottaa kokonaan uutta ydinasesopimusta, joka edellyttäisi kongressin ratifiointia. Toisaalta hän voi yrittää edetä helpompaa reittiä, joka tarkoittaisi vähemmän sitovaa sopimusmallia, mutta ei myöskään vaatisi ratifiointia.

Kennedyn jalanjäljissä

Obama on Berliinissä suunnilleen tasan 50 vuotta sen jälkeen, kun hänen suuri esikuvansa presidentti John F. Kennedy piti Brandenburgin portilla kuuluisan "Ich bin ein Berliner" -puheensa.

Edellisen kerran Obama oli Berliinissä presidenttiehdokkaana viisi vuotta sitten. Tuolloin hän sai erittäin innostuneen vastaanoton, kun hänen puhettaan tuli kuulemaan 200 000 ihmistä.

Nyt hän pitää puheensa Brandenburgin portin itäpuolella, Pariser Platzilla, mihin on kutsuttu ainakin 4 000 saksalaista virkamiestä ja opiskelijaa.

Obama tapaa Berliinissä myös liittokansleri Angela Merkelin, presidentti Joachim Gauckin sekä sosiaalidemokraattien johtajan Peer Steinbrückin.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi