Lappeenrantaan yksityinen synnytyssairaala venäläisille

Holiday Club Saimaan yhteyteen on perusteilla yksityinen sairaala, jossa tullaan hoitamaan päiväkirurgisia toimenpiteitä ja synnytyksiä. Sairaalahuoneiden sijaan potilaat majoittuvat hotellihuoneistoissa. Hanke on Suomessa ainutlaatuinen.

Kotimaa
Synnytyssairaalahanke on toteutuessaan Suomessa ainutlaatuinen lajissaan. Se tarjoaisi myös päiväkirurgian palveluita.
Yle Etelä-Karjala

Lappeenrantaan on suunnitteilla yksityinen synnytyssairaala. Mukana hankkeessa ovat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote, Nordic Clinic Oy sekä Holiday Club Resorts Oy.

- Meillä on isot odotukset hankkeesta. Venäläinen turismi on kasvanut viime vuosina hyvin. Siihen kuuluvat elämisen normaalit perusasiat, joten miksei myös terveydenhuolto. Uskon, että ajankohta on oikein hyvä, sanoo Holiday Club Resortsin toimitusjohtaja Vesa Tengman.

Sairaalarakennus on Holiday Clubin omistuksessa. Sairaalan toiminnasta vastaa osakeyhtiö, johon ovat lähdössä mukaan Holiday Clubin ohella erikoissairaanhoidon palveluja markkinoiva Nordic Clinic sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

Keskipaviljonki-niminen rakennus on ollut aiemmin osana Rauhan mielisairaalaa. Rakennus on valmistunut 1920-luvulla.

- Meillä on tällä hetkellä 1 300 vuodepaikkaa. Seuraavan kahden vuoden aikana määrä nousee 2 000:een. Meillä on siis hyvin kapasiteettia myös terveysturismille. Uskon, että asiakkaina tulisi olemaan maakunnan omia asukkaita sekä venäläisiä Pietarin alueelta, Tengman jatkaa.

- Tutkimukset ovat osoittaneet, että Venäjältä mennään paljon esimerkiksi Saksaan tai Sveitsiin.

Potilaat majoittuvat hotellihuoneissa

Suomen mittakaavassa hanke on ainutlaatuinen. Potilaat majoittuvat hotellihuoneissa ja käyvät toimenpiteissä sairaalarakennuksessa.

- Tämä ei kilpaile mielestäni julkisen sektorin kanssa. Tämä täydentää julkista sektoria ja mahdollistaa monipuolisesti erikoisosaamisalueiden kehittämisen.

Sairaala voisi olla Vesa Tengmanin mukaan toiminnassa jo ensi kesänä.

- Me olemme nopeita toimijoita. Sairaalaksi suunniteltu kiinteistö on ulkoa peruskorjattu. Sisältä se vaatii vielä noin kuuden kuukauden peruskorjaamisen. Sitten tietysti kalustaminen ja muu sisustaminen vie aikaa.

"Projekti on kiinnostava"

Myös Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen on innoissaan uudesta sairaalasta.

- Projekti on hyvin kiinnostava. Matkailijoiden houkutteleminen käyttämään alueen terveyspalveluita on jo pitkään ollut yksi Etelä-Karjalan alueen tavoitteista. Yhteissairaalan avulla voisimme kehittää toimintaa konkreettisesti. Hanke toisi meille tuloja, joilla voisimme muun muassa maksaa omien terveyspalveluidemme järjestämistä, Itkonen iloitsee.

- Paikkakuntalaisten ei tarvitse huolehtia siitä, että yhteissairaalan perustaminen aiheuttaisi lisää hoitojonoja tai vaikeuttaisi paikkakuntalaisten hoitoonpääsyä, Itkonen rauhoittelee.

Sairaalarakennus sijaitsee Lappeenrannan Rauhassa, Holiday Club Saimaan yhteydessä.