1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. peruna

Kotimaisia vihanneksia ja marjoja tarjolla juhannukseksi

Kotimaisia vihanneksia ja marjoja juhannuspöytään mielivä saa suunsa makeaksi. Esimerkiksi Joensuun torilla on kolmatta päivää myynnissä kesälahtelaista peltomansikkaa. Keskiviikkona mansikan litrahinta oli kahdeksan euroa.

Joensuun torille on saatu myyntiin kesälahtelaista peltomansikkaa muutama päivää ennen juhannusta. Kuva: Daniel Rodriquez / Yle

Toriyrittäjä Aila Päivänurmi kertoo, ettei ulkomaista mansikkaa enää oteta torimyyntiin, kotimaisella pitää pärjätä tästä eteenpäin.

Ilahduttavia kotimaisia tuotteita toripöydällä ovat kukka- ja parsakaalit. Kukkakaali irtosi keskiviikkona 7,90 euron kilohintaan, parsakaali verotti kukkarosta kilohintana 9.90. Molemmat olivat tiensä löytäneet Joensuuhun Laitilasta.

Pellolta poimittu, multainen varhaisperuna oli niin ikään muhinut länsisuomalaisessa maaperässä, Rymättylässä ja Laitilassa. Oman maakunnan perunaa täytyy vielä odotella hetkinen.

Kyllä se vähän on sellaista ahistelua, että perunaa on otettava sieltä, mistä kiinni saa

Aila Päivänurmi

- Kyllä me ollaan toivossa, että kuiden vaihteessa, jos vaikka alkukuusta saataisiin liperiläistä, Aila Päivänurmi toteaa.

- Kyllä se vähän on sellaista ahistelua, että perunaa on otettava sieltä, mistä kiinni saa ja se on tänä vuonna vielä tiukemmassa kuin esimerkiksi viime vuonna.

Varhaisperunan hinnan salat

Rymättylästä kiikutetun suuremman varhaisperunan kilohinta oli keskiviikkona 7,90.

- On se sanotaan 2-3 euroa kalliimpi kuin viime vuonna ja sitten tuo toinen, on hirveen paljon pientä perunaa ja ne ovat sitten vitosen kilo.

Kuluttajaa hämmästyttää, kummastuttaa torihintojen ja markettien hintojen välinen ero. Torikauppiaalta saatava vastaavanlainen multainen peruna maksaa marketissa nelisen euroa vähemmän. Joensuulaisen K-Citymarket Pilkon kauppiaan Juha Kupiaisen mukaan yksi selittävä tekijä on myyntivolyymi.

- Ostamme ja myymme enemmän, kaikki kustannukset, kuten logistiset tulevat edullisimmiksi.

Lisäksi varsinkin näin juhannuksen alla varhaisperuna on asiakkaiden houkutin, jota pyritään tarjoamaan edulliseen kampanjahintaan.