1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tee seitsemästä jättipalsamista juhannustaika

Jättipalsamin kitkeminen sopii hyvin juhannusaikaan. Torjunta on todella kevyttä kitkemistä alkukesästä ja Puutarhakarkulaiset kuriin- hanke suosittelee juhannustaian tekemistä. Köyhän miehen orkidea on kaunis mutta petollinen.

luonto
Jättipalsami valtaa elintilaa muilta lajeilta.
Yle

Puutarhoista karannut jättipalsamin torjunnassa vapaaehtoiset talkooporukat ovat tärkeitä. Nyt on oikea aika torjua palsamia.

- Jos poimit juhannusyönä juurineen seitsemän kertaa seitsemän jättipalsamia, on ympäristössäsi tulevana vuonna huomattavasti vähemmän karkulaisia, ennustaa Tiina Schultz ELY - keskuksesta ja Puutarhakarkulaiset kuriin -hankkeesta.

Poimi juhannusyönä seitsemän kertaa seitsemän jättipalsamia

- Kun teet taikasi vieläpä seitsemän ystävän kanssa, varmistat taian tehokkuuden, Tiina Schultz jatkaa nauraen.

Poksukukan kitkeminen helppoa

Jättipalsami on voimakkaasti siemenestä leviävä vieraslaji. Poksukukka, "köyhän miehen orkidea" valtaa kasvualaa erityisesti rehevillä ja kosteilla kasvupaikoilla, kuten rannoilla, pellonreunoilla, ojien ja purojen varsilla ja kosteissa metsissä.

Kasvusto tukahduttaa nopeasti muun kasvillisuuden ja vähentää luonnon monimuotoisuutta. Se leviää nopeasti puutarhasta toiseen.

Jättipalsamin torjuntaan ei onneksi tarvita taikoja. Karkulainen on helppo hävittää kitkemällä kasvit yksitellen pois mahdollisimman varhain, viimeistään kukinta-aikana. Jättipalsamin kukinta alkaa kesäkuun lopulla.

Hentojuuriset versot irtoavat maasta helposti. Tehokkaalla kitkemisellä kasvi häviää paikalta hyvinkin nopeasti.

Kasvijätettä ei saa jättää kasalle pitkäksi aikaa, sillä kitketyt kasvit voivat juurtua ja katkaistutkin karkulaiset siementää. Puutarhakarkulaiset - hanke ohjeistaa talkooporukoita.

Lähteet: Puutarhakarkulaiset

Lue seuraavaksi