Hyppää sisältöön

Uusi levykauppa avattiin – "Myö ollaan tarpeeksi hölmöjä, että tehdään tämmöstä"

Levykauppa Äx avasi toimipisteen Lappeenrantaan. Kauppias Janne Hynynen luottaa, että kaupungissa on tarpeeksi levyfriikkejä.

Kuva: Yle Etelä-Karjala / Eero Mäntymaa

Etenkin nuoret aikuiset kuuntelevat musiikkia mielellään internetin video- ja musiikkipalveluista. Monet levykaupat ovat joutuneet lopettamaan perinteisen kivijalkamyymälän digitaalisen musiikin tultua ihmisten ulottuville. Lappeenrannassa trendi on päinvastainen, koska kaupunkiin avattiin tiistaina uusi levykauppa.

- Tykkään itse kuunnella levyt kokonaisuuksina. Radiossa kuulee ihan tarpeeksi hittibiisejä. Uskon, että tämä halu ei katoa koskaan, lataa kauppias Janne Hynynen.

Vinyylimyynti kasvaa koko ajan.

Janne Hynynen

- Mie luotan siihen, että muitakin tämmösiä hölmöjä löytyy Lappeenrannasta, Hynynen kujeilee.

Aalto-yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan nuoret aikuiset käyttävät musiikin kuunteluun eniten YouTubea. 99 % kyselyyn vastanneista kuunteli musiikkia videopalvelusta ainakin joskus.

- Myö pietään hirmusia myyntipuheita niille. Levyhän on fyysinen, tosi hieno esine. Ostakaa niitä, älkääkä internet-hömpötyksiä, Hynynen naureskelee.

Vinyylimyynti kasvussa

Kauppias uskoo, että tulevaisuudessakin ihmiset haluavat käsiinsä konkreettisen levyn. Hän arvostaa vinyylilevyjä CD-levyjäkin korkeammalle.

- Ne ovat vielä hienompia esineitä. Niitähän kuunnellaan ja sitten vaihdetaan puolta. Että siihen liittyy tämmöistäkin toimintaa. Kuuntelemiseen keskitytään, eikä musiikki ole pelkkää taustamusaa, Janne Hynynen perustelee.

Miehen mukaan Levykauppa Äxän myynnistä 20 % tulee juuri vinyylilevyjen myynnistä.

- Vinyylimyynti kasvaa koko ajan.