Salama voi iskeä vesihanasta

Sähköjohdot eivät ole ainoita, joita pitkin salama pääsee sisälle taloon, ellei talossa ole suojausta. Salama voi syöksähtää sisään myös vesijohtoja ja viemäriputkistoa pitkin.

luonto
Salama taivaalla.
Toni Pitkänen / Yle

Salama on paitsi äärimmäisen voimakas, myös huolestuttavan ovela.

Se on samanlaista sähkövirtaa kuin virta sähköjohdoissa ja se voi tulla rakennukseen pitkin kaikkia niitä reittejä, joilla on yhteys talon ulkopuolelta sisään. Siis myös vesiteitse, koska vesi johtaa sähköä erinomaisesti.

- Jos salama iskee rakennuksen lähiympäristöön ja se virta kulkeutuu esimerkiksi vesijohtoon, niin sieltä se voi sisälle tulla, Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä sanoo.

- En osaa sanoa kuinka usein tapahtuu, että ihminen saisi salaman synnyttämän sähköiskun esimerkiksi suihkussa tai keittiönhanasta juoksevasta vedestä, mutta kyllä sellaista on Suomessakin tapahtunut, Mäkelä jatkaa.

Todennäköisyys, että salama iskisi juuri omaan taloon on pieni, mutta enemmän kuin nolla eli se on mahdollista.

Tutkija Antti Mäkelä, Ilmatieteen laitos

Salamasuojaton maaseutu-Suomi

Tutkija Antti Mäkelän mukaan kerrostaloissa asuvat ovat hyvässä turvassa salamaniskuilta.

- Salama voi ihan hyvin iskeä kerrostaloon siinä kuin muuallekin, mutta kerrostalorakenteen ansiosta ihmisillä on kyllä turvallista niissä olla ukonilmalla. Tietokoneisiin ja muuhun herkkään elektroniikkaan laitevikoja saattaa tulla, mutta ne voi välttää, kun irrottaa laitteet sähköverkosta, Mäkelä neuvoo.

Vanhoissa omakotitaloissa tilanne on aivan toinen.

- Minun nähdäkseni niiden ukkossuojaus on aika olematon, koska mikään laki ei velvoita rakennusten ukkossuojaamiseen. Poikkeuksena ovat historialliset kohteet ja myös räjähdeainevarastoilla on omat säädöksensä, Antti Mäkelä kertoo.

Tavallisiin omakotitaloihin varsinaista ukkossuojausta ei ole pakko rakentaa eikä moni rakennakaan, koska todennäköisyys salamaniskuun on Suomessa todella pieni. Antti Mäkelän mukaan rakennuksista puuttuvat ukkosuojaukset ovat melkoista riskinottoa.

- Keskimäärin Suomessa iskee kesän aikana maankamaralle noin 140 000 salamaa, niin johonkinhan ne iskevät. Eli vaikka todennäköisyys, että salama iskisi juuri omaan taloon on pieni, niin se on silti enemmän kuin nolla eli se on mahdollista.

Salamasiepparit katolle

Salamaa ei voi millään estää iskemästä rakennukseen, jos se on iskeäkseen. Suojaamattomalle rakennukselle käy helposti hullusti, suojattu kestää iskun. Periaatteessa ukkossuojaus on yksinkertainen ja helppo toteuttaa ja siihen tarvitaan salaman siepparia.

Salamaa ei voi millään estää iskemästä rakennukseen, jos se on iskeäkseen.

Tutkija Antti Mäkelä

- Se on käytännössä metallipiikki talon katolla ja joskus saman asian ajaa vaikka tv-antenni. Piikistä johdetaan mieluiten katon joka kulmalta alas maahan kuparijohtimet, sillä maahan se salamavirta pyrkii joka tapauksessa., Antti Mäkelä kertoo.

Ovelaa salamaa vastaan käydään varmuuden vuoksi vielä maankamaralla ovelin konstein.

- Salaman virta voi maahan päästyään kulkeutua myös rakennuksen alle ja sieltä sisälle. Tämä estetään kiertämällä rakennuksen ympärille muutamien kymmenien senttien syvyyteen ympyräjohdin, johon nämä katolta tulevat johtimet on yhdistetty, Antti Mäkelä sanoo.

Ympyräjohtimen ansiosta salama ei pääse rakennukseen enää vesi- eikä viemäriputkiakaan myöten.

- Kun salama on hakeutunut maahan, se käytännössä hyvin pian neutraloituu maaperään, tutkija Antti Mäkelä sanoo.