Hyvin valmisteltu kokko on puoliksi poltettu

Messilän rannassa Hollolassa alettiin keskiviikkona kasata juhannuskokkoa. Kokko vaatii hyvän pohjan sekä tuen, jotta siitä tulee näyttävä ja turvallinen.

Kotimaa
Messilän juhannuskokon alku.
Tältä näyttää Messilän juhannuskokon perustukset. Meeri Niinistö / Yle

Messilän rannassa 16 vuotena kokkoa pystyttämässä ollut Messilän leirintäalueen omistaja Hanski Yrjölä latoo Messilän rantaan kuormalavoja.

Lavat asetetaan kehäksi, jonka halkaisija on noin viisi metriä. Kehän sisälle heitetään torstaina risuja ja koivun oksia.

Perjantaina, juhannusaattona, oksille näytetään tulitikkua. Työn alla on Messilän perinteinen, Vesijärven suurin, juhannuskokko.

- Puut ovat kuivia, lavojen välistä kokko saa sopivasti happea ja syttyy hyvin. Liekit nousevat helposti kymmeneen metriin, Yrjölä sanoo.

Messilän kokko sytytetään kello 23 juhannusaattona. Rannassa mattimyöhäiset voivat ihastella Enonsaareen liekkejä puolilta öin.

Vuoden työ savuna ilmaan

Risut ja oksat kerätään vuoden mittaan camping-alueelta.

- Risut ovat niin sanottua lähiruokaa, Yrjölä naurahtaa.

Makkaraa tässä ei pääse grillaamaan. Tai no, ehkä juhannuspäivänä iltapäivällä on hyvä hiillos.

Hannu Yrjölä

Hän kertoo, ettei erityisiin turvatoimiin ole tarvetta. Vesijärvi, rantahiekka ja kostea maasto pitävät kokon aisoissa. Tosin pohjoistuuli saattaa häiritä kokkoilijoita.

Kokko kuitenkin aidataan, jotta kukaan ei pääse polttamaan itseään.

- Makkaraa tässä ei pääse grillaamaan. Tai no, ehkä juhannuspäivänä iltapäivällä on hyvä hiillos.

Risut ja koivut raahataan paikalle torstaina peräkärryillä. Tekeekö Yrjölä niistä itselleen juhannusvihdan ennen kokkoon heittämistä?

- En. Nämä ovat niin kuivia, että niistä ei tule muuta kuin luuta korkeintaan, Yrjölä naurahtaa.

Koko perheen juhannus alkaa torstaina

Leirintäalueen nurmikenttä alkaa täyttyä torstaina iltapäivällä. Yrjölä uskoo, että tänä vuonna koko alue tulee ääriään myöten täyteen.

- Pekka Pouta sanoi, että juhannuksena on loistavat kelit!

Keskiviikkona puheenaiheeksi on noussut leirintäalueiden juhannusörveltäminen. Yrjölä ei koe, että Messilässä minkäänlaisille ikärajoille olisi tarvetta.

- Meillä on koko perheen juhannus, kokot ja juhannustanssit. Lapsetkin voivat mennä lavatansseihin alkuillasta. Ainahan tyhmyys tiivistyy ja joku keksii lyödä olutpullon halki. Sekin on hienoa, että juhannuksena pikkupojat kiertävät ja keräävät tyhjiä pulloja.