Heinola tekee hiekkaveistoa tunnetuksi

Heinolassa järjestetään parhaillaan kansainvälinen hiekanveistokisa jatkona talviselle jäänveistokilpailulle. Mestareiden mielestä Suomessa on potentiaalia vastaaville tapahtumille nykyistä laajemminkin.

Kotimaa
Mies veistää hiekkaa.
Heikki Ahonen / Yle

Heinolan hiekanveistäjät tulevat Suomen lisäksi Venäjältä, Mongoliasta ja Virosta.

Yhdistetyssä Suomen ja Viron joukkueessa ovat Marika Wallden ja Signe Suvinömm. Mongolian edustaja Lkhagvadorj "George" Dorjsure voitti Heinolan Jääfesitivaalin ja Venäjän edustaja Sergey Tselebtovskiy on hiekanveiston maailmanmestari.

Marika Walldenia pidetään Suomen johtavana hiekkaveistäjänä.

- Itse pidän enemmän elämystaiteilijan tittelistä. Emme varsinaisesti kilpaile keskenämme vaan kuorimme hiekasta taidetta ja luomme yleisölle elämyksiä.

Heinola vastaan muu maailma

Hiekkaveisto on maailmalla tunnetumpaa kuin esimerkiksi jäänveisto

Walldenin mukaan Suomesta alkaa löytyä tekijöitä, mutta tapahtumia tarvittaisiin lisää.

Kymmenen vuoden päästä voidaan pitää kisa Heinolan hiekanveistäjät vastaan muu maailma.

Pekka Rusila

- Kyllä Suomeen veistäjiä olisi maailmaltakin tulossa. Meillä on yhtä lailla hyvää hiekkaa kuin kaunista, kirkasta jäätäkin. Juuri tällaisilla pienillä kisoilla tunnettavuutta saadaan.

Kansainvälisen hiekkaviestoskisan Heinolassa järjestävät Jäälinna ja Heinolan Kaupunkisydän -yhdistys kumppaneinaan CafeKailas, Heinolan kaupunki ja Heinolan Latu.

Järjestäjiltä löytyy valmiutta ja intoa tapahtuman jatkolle, jos vain rahoitus saadaan kuntoon.

- Tämä kisa on koepallo, mutta ilman muuta haluamme saada sille jatkoa. Jos hyvin käy, kymmenen vuoden päästä voidaan Heinolassa pitää kisa Heinolan hiekanveistäjät vastaan muu maailma, visioi Pekka Rusila Heinolan Kaupunkisydän -yhdistyksestä.