1. yle.fi
  2. Uutiset

Oona Kettunen pinkoo kohti ensimmäistä arvokisamitaliaan

Kotkalaisen juoksijalupaus Oona Kettusen ulkoratakausi on alkanut odotuksia vaisummin. Keväällä loukkaantuminen ja pieni sairastelu heikensivät kuntopohjaa. Tavoitteena tälle kaudelle on silti uran ensimmäinen arvokisamitali.

urheilu
Juoksija Oona Kettunen harjoittelee.
Mika Moksu / Yle

Karhulan keskuskenttä Kotkassa kylpee kesäkuisessa lämmössä. Kentällä päivän treeniohjelmaa vie läpi Kotkan oma tyttö, Oona Kettunen. 19-vuotias juoksijalupaus on ollut alkaneeseen ulkoratakauteen pettynyt. Talven hallikaudella useampikin ennätys meni uusiksi. Kesäkaudelle odotukset olivat kovat, mutta toisin kävi.

- Portugalissa leirillä tuli pieni jalkavamma. Se ei sinänsä olisi kautta vaarantanut, mutta kotiin Suomeen palattuani sain vatasataudin, joka osoittautui kampylobakteeriksi. Toipumiseen meni kolmisen viikkoa ja se vei pohjakunnon aika heikoksi, Kettunen kertoo.

Hallikausi on ollut Kettuselle aina hyvä. Kunto on talvella kohdillaan hiihtokilpailuiden ansiosta. Toivoa ei nytkään ole menetetty, vaan tavoitteet ovat korkealla, sillä edessä ovat Kettusen ensimmäiset nuorten euroopanmestaruuskisat.

- Tavoitteet on siellä estejuoksuissa. Mitali on tavoitteena, hän sanoo.

Määrätietoisella ja ahkeralla harjoittelulla kohti huippua

Kettusesta on povattu suomalaisen kestävyysjuoksun seuraavaa suurta nimeä. Odotuksille on vahva pohja, sillä jo nyt Karhulan Katajaisia edustava nuori nainen hätyyttelee kolmen tonnin esteissä Suomen ennätystä. Valmentaja Eero Partanen tietää tarkkaan syyn Kettusen menestysmahdollisuuksiin.

- Hän on erittäin määrätietoinen ja hänellä on sellainen tahtotila, että urheilun eteen tehdään kaikki mahdollinen, Partanen selittää.

Kettusen itsensäkin katse on tiukasti tulevaisuudessa. Tähtäimessä on kisapaikka seuraaviin kesäolympialaisiin ja niitä seuraavista odotetaan jo menestystä. Myös kilpauran jälkeiseen elämään nuori juoksijalupaus on varautunut, takana on juuri pääsykokeet yliopistoon.

- Tavoitteena on päästä Jyväskylän yliopistoon liikuntatieteelliseen. Tulevaisuuden ammattikiin varmasti löytyy urheilun parista ja uskon opintojen tukevan myös kilpauraa, Oona Kettunen tuumii.

Lue seuraavaksi