1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuolema on kova hinta ehkäisymenetelmälle

Veritulpan riski kasvaa jopa 30-kertaiseksi, jos e-pillereiden käyttäjä kantaa tukoksille altistavaa geeniä. Tästä huolimatta geneettistä alttiutta ei selvitetä rutiininomaisesti, kirjoittaa toimittaja Katariina Luoma kolumnissaan.

Näkökulmat
E-pilleri
Bayer Healthcare

Viime viikolla uutisointi yhdistelmäehkäisypillereiden vaaroista nousi jälleen pintaan. On vaikea kuvitella, että kenellekään e-pillereitä popsivalle tuli yllätyksenä, että ne lisäävät verisuonitukosten riskiä. Harvalle sekään tuskin on uutinen, että pahimmassa tapauksessa tukokseen voi kuolla.

Kokonaan toinen asia on se, riittääkö tietoisuus riskeistä mitätöimään uutisen, jonka mukaan esimerkiksi Kanadassa kymmeniä nuoria naisia on menehtynyt ja satoja sairastunut e-pillereiden takia.

Kuinkahan moni jättää lääkkeen ostamatta, jos samassa selosteessa vakuutetaan, että haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Nykyään on vaikea löytää apteekista valmistetta, jonka tuoteselosteessa ei varoiteltaisi lukemattomista mahdollisista haittavaikutuksista. Kuinkahan moni jättää lääkkeen ostamatta, jos samassa selosteessa vakuutetaan, että haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Ylipainon ja tupakoinnin ohella tukosriski kasvaa erityisesti silloin, jos e-pillereiden käyttäjä sattuu kantamaan geeneissään hyytymistekijöiden perinnöllistä muutosta.

Jos geeniä kantavan riski tukoksille on ilman pillereitä jopa 10-kertainen, yhdistelmäehkäisypillereiden kanssa tukosriski kohoaa 30-kertaiseksi.

Onko suvussasi taipumusta tukosten saamiseen? Harva tietää.

Moni nuori nainen törmää pillereitä hankkiessaan kysymykseen: onko suvussasi esiintynyt laskimotukoksia tai tiedätkö onko suvussasi taipumusta niiden saamiseen? Harva tietää.

Geneettisestä alttiudesta huolimatta lähisuku on voinut säästyä tukoksilta, joten mutuun perustuva vastaus ilman tutkimuksia on yhtä tyhjän kanssa.

*Mahdollisen geenimuutoksen tutkiminen *rutiininomaisesti tulisi epäilemättä kalliiksi. Lisäksi sitä pidetään tarpeettomana: Nuorilla laskimotukokset ovat niin harvinaisia, ettei edes riskin kasvattamista 30-kertaiseksi pidetä merkittävänä.

On kuitenkin jokseenkin erikoista, että mikäli kerrot sukusi taipumuksesta tukoksiin, et saa pillerireseptiä. Ilmeisesti tieto lisää tuskaa, tässäkin tapauksessa.

Nuorilla laskimotukokset ovat niin harvinaisia, ettei edes riskin kasvattamista 30-kertaiseksi pidetä merkittävänä.

*Jos kuolemantapaukset ja vakavat sairastumiset *suhteutetaan pillereidenkäyttäjien määrään, riskit voivat näyttää pieniltä. Omalle kohdalle osuessaan ehkäisymenetelmän hinta on kuitenkin kohtuuttoman kova.

Tästä huolimatta ehkäisymenetelmäksi tarjotaan usein ensisijaisesti e-pillereitä, vaarattomampien minipillereiden tai kierukkaehkäisyn sijaan.

Lue seuraavaksi