Minna Heikkilä bloggaa epämuodikkaasta aiheesta

Kokkolalainen Minna Heikkilä naputtelee blogiinsa välähdyksiä kotikaupungistaan. Alkukesästä hän on vienyt lukijansa muun muassa Chydeniuksen muistokivelle, mattopesulle ja västäräkkiretkelle. Vaikka Kokkola tuntuu kiinnostavan jopa Nepalissa, Heikkilän jouluaiheinen kakkosblogi vetää vuodesta toiseen enemmän lukijoita.

Kotimaa
Minna Heikkilä bloggaa nimellä Kiviminna.
Sari Vähäsarja / Yle

Etelä-Pohjanmaalta Kokkolaan muuttanut Heikkilä ryhtyi bloggaaksi viitisen vuotta sitten. Hän opiskeli luokanopettajaksi ja teki gradua kodin ja koulun yhteistyön solmukohdista. Aineistonkeruuvaiheessa netti tuli entistä tutummaksi.

Ensiksi Heikkilä piti verkkopäiväkirjaa gradun etenemisestä ja perusti jouluaiheisen sivuston. Myöhemmin syntyi Kokkola Karleby -blogi.

- Jos tavoitteenani olisi mahdollisimman laaja lukijajoukko, minun olisi kannattanut ryhtyä kirjoittamaan esimerkiksi muodista. Minulle kirjoittaminen on kuitenkin itseisarvo, Heikkilä sanoo.

Heikkilä ei ole luopunut joulusta kirjoittamisesta, ja joulublogi herää henkiin aina tiettyyn aikaan joka vuosi.

- Joulublogille on selvästi kysyntää. Sitä luetaan aika laajastikin ympäri maailmaa.

Impulsiivinen fiilistelijä

Kirjoittaminen on Heikkilälle henkireikä, mutta Kokkola Karleby -blogista ei tiedä edes kaikki hänen tuttavansa. Parhaiten kirjoittaminen onnistuu, kun mieli on rento ja huojentunut.

Historialliset aiheet ovat hyviä – ne eivät vanhene koskaan.

Minna Heikkilä, Kokkola

- En suunnittele kirjoittamista kovinkaan syvällisesti. Käytän paljon aikaa lukemiseen. Mieleeni jää usein pyörimään vaikkapa jokin sivulause, johon tartun omassa tekstissäni.

Kun aihe on valittu, Heikkilä lähtee kamera kainalossa keräämään tietoa. Hänen mukaansa vaikeinta on viedä paikan päällä vallinnut tunnelma kotiin ja tekstiin.

- Joskus fiilistä ei löydy enää kotona, jolloin juttu vanhenee ja jää kirjoittamatta. Juuri tästä syystä historialliset aiheet ovat hyviä – ne eivät vanhene koskaan.

Heikkilä yrittää välttää liiallista suunnitelua, minkä vuoksi hänen työskentelytapansa on hyvin impulsiivinen.

- Osa lukijoistani on halunnut lähteä mukaan tiedonhakuretkilleni. Se on kuitenkin mahdotonta, koska lähden niin lyhyellä varoitusajalla liikkeelle.