1. yle.fi
  2. Uutiset

Obama haluaa vähentää ydinaseita kolmanneksella - Venäjä kuittasi heti

Venäjä suhtautui nuivasti Obaman haluihin vähentää ydinaseita. Venäjä muistutti, että tilanne on eri kuin kylmän sodan aikana, jolloin ydinaseita oli vain Yhdysvalloilla ja Neuvostoliitolla.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama valmistautuu puhumaan Berliinin Brandenburgin portilla.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama valmistautui puhumaan Berliinin Brandenburgin portilla 19. kesäkuuta.Johannes Eisele / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama haluaa vähentää Yhdysvaltain ja Venäjän ydinaseita kolmanneksella. Obama kertoi asiasta odotetusti Berliinissä pitämässään puheessa keskiviikkona.

Obama piti puheensa Berliinin Brandenburgin portilla, kylmän sodan ajan vahvalla symbolilla. Obama sanoi haluavansa siirtyä eteenpäin kylmän sodan aikaisista asenteista. Obaman mukaan on mahdollista varmistaa Yhdysvaltain turvallisuus ja vahvat pelotteet, mutta samalla vähentää ydinaseiden määrää.

Obama sanoi haluavansa aloittaa uudelleen neuvottelut Venäjän kanssa ydinaseiden vähentämiseksi. Venäjä kuitenkin suhtautui asiaan nihkeästi jo ennen varsinaista puhetta, jonka sisältö oli kerrottu ennakkoon tiedotusvälineissä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tuoreeltaan, että Venäjä ei aio sallia epätasapainoa ydinaseiden strategisessa pelotteessa. Putin sanoi, ettei salli ydinasevoimiensa tehokkuutta vähenettävän. Putin sanoi olevansa myös huolissaan Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmästä ja täsmäaseista.

- Sellaisia aseita omistavat valtiot kasvattavat voimakkaasti hyökkäysvalmiuksiaan, Putin sanoi.

Muutkin maat huomioon

Obama teki 2010 Putinin kanssa sopimuksen, joka leikkasi strategisten ydinkärkien määrää noin puolella. New Start -nimisen sopimuksen mukaan kummallakin maalla saa olla enintään 1 550 strategista ydinkärkeä.

Putinin ulkopoliittisen avustajan Juri Ushakovin mukaan uusiin ydinaseneuvotteluihin on syytä ottaa mukaan muitakin maita.

- Tilanne on nyt aivan erilainen kuin 60- ja 70-luvuilla, jolloin ainoastaan Yhdysvallat ja Neuvostoliitto keskustelivat aseiden vähentämisestä, Ushakov muistutti Moskovassa keskiviikkona.

Obaman ilmoitus ydinaseista kiinnostaa erityisesti Saksassa. Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle on vahva ydinaseiden vastustaja ja on jo pitkään vaatinut, että Yhdysvallat veisi pois ydinaseensa Saksan maaperältä kylmän sodan jäljiltä.

Ydinaseita on Yhdysvaltain ja Venäjän lisäksi Ranskassa noin 300, Kiinassa noin 240, Britanniassa noin 225 sekä Israelissa, Intiassa ja Pakistanissa kussakin arviolta noin sata.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Itar-Tass

Lue seuraavaksi