1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kotimaa kutsuu ulkosuomalaisia juhannuksen viettoon

Moni ulkomailla asuva suomalainen saapuu kesäksi Suomeen. Vantaalainen Tomi Kokko on asunut lähes seitsemän vuotta Australiassa ja tuli kesänviettoon vanhoille kotinurkilleen. Tomi kävi ensitöikseen tarkastamassa omat lempipaikkansa.

Kotimaan uutiset
Elsa näki enonsa toisen kerran elämänsä aikana
Elsa näki enonsa toisen kerran elämänsä aikanaTomi Kokko

Tomi Kokko saapui aamulla varhain lapsuudenkotiinsa Vantaan Ilolaan. Takana oleva pitkä lentomatka ei Tomia väsytä, kun hän istuu pihakeinussa perheen ja ystävien seurassa. Mitkä ovat ne ensimmäiset asiat, joita Suomeen lomailemaan saapunut Tomi haluaa tehdä ja nähdä?

- Ensinnäkin samantien tullaan Ilolaan, tänne kotiin. Ihan sikamakeeta tulla himaan pitkästä aikaan. Äitille laitoin jo viime viikolla viestiä, että makaroonilaatikkoa ja ruisleipää pöytään.

Aamupalan jälkeen lähdetään katsomaan, vieläkö tutut paikat ovat paikallaan. Minne suuntaan lähdetään?

- Kuusijärvellä olis kiva käydä. Helsingissä Kauppatori on kanssa yks lempipaikoista.

Ajomatkalla Tomi huomaa, että maisema on hieman muuttunut viime näkemästä.

-Tässä oli mun lenkkimetsät ennen, mut nythän tänne on rakennettu vaikka kuinka paljon, tossaki on joku Leinelä näköjään. Onks tähän joku junarata tulossa... faija tais jotain puhuakin, että lentokentälle asti tulee junarata jossain vaiheessa. Tästähän tulee ihan suurkaupunki tästä Ilolasta.

Kuusijärvellä Tomi kävelee varmoin askelin tuttua laituria pitkin ja hyppää järveen.

- Aivan mahtavaa, ihan virkistävää on. 30 tuntia kun on ollut lentokoneessa, niin kivasti lähtee päivä käyntiin tästä.

- Mul on pari tuttua käyny Australiasta tässä kyseisessä jorpakossa avantouinnin heittämässä. Se on tollaselle aussi-pojalle ja -tytölle aikamoinen kokemus.

Kauppatorilla tarvitaan euroja

Kauppatori löytyy vielä samalta paikalta kuin ennenkin ja päätämme istahtaa torikahvilassa. Vieläkö Kauppatori täyttää odotukset?

- Luottoa löytyy edelleen Kauppatoriin, tässä nautitaan kesäauringosta ja lihapiirakat tuli just pöytään. Täytyy vaan huomenaamulla viimeistään mennä lenkille, ettei pääse heti loman alusta lihoomaan.

Tomi päättää ostaa uusia perunoita, mutta joutuukin kohtaamaan pieniä ongelmia.

- Käyks teillä kortti tässä... entä punnat? Eurot vaan.. okei, onks jollain euroja?

Toimittaja joutui lainaamaan euroja, ettei Tomi jäisi ilman uusia perunoita. Mitäs meinasit perunoista tehdä?

- En mä niistä mitään, mutsi niitä saa laittaa. Meikäläinen rupee grillaamaan lihoja sillä aikaa. Kiva kun tulee vähän kavereita kylään näin ekana iltana, siinä vähän saunotaan ja otetaan pari olutta ehkä.

Suomalainen kaveri pitää sanansa

Kun Tomi on seitsemän vuotta asunut ulkomailla, kestää hetken aikaa päästä kiinni suomalaiseen kulttuuriin.

- Vähän on outo olo, kun on vasta muutaman tunnin ollut Suomessa, mutta tuntuu toisaalta, että olisin ollut täällä vaikka kuinka kauan. Ei oikeen osaa vielä sanoa, että tunnenko itteni paikalliseksi vai turistiksi. Kuhan tossa pääsee vähän mökillle saunomaan ja kalastamaan, niin eiköhän se suomalainen tunnelma ala löytyä.

No minkälainen suomalainen kaveri on verrattuna australialaiseen kaveriin?

- Jos suomalainen kaveri sanoo jotain, ni se pitää kyllä sanansa. En mä nyt sanois, että australialaiset olis epäluotettavia. Kyllä niihin on tosi helppo tutustua, mutta kestää vähän kauemmin, että pääsis semmoseen ystävyyssuhteeseen, että vois luottaa.

Takaisin Melbourneen

Heinäkuun lopussa Tomin täytyy taas jättää Suomi taakseen ja palata Melbourneen. Tällä kertaa Tomi ei lähde Australiaan reppureissaajana, kuten seitsemän vuotta sitten. Nyt Tomia odottaa oma yritys, joka työllistää parhaimmillaan 15 personal traineria ja neljän henkilön nettisivu-teamin.

Tomi aloitti itsekin uransa personal trainerina Melbournessa. Nykyään hän kuitenkin keskittyy yrityksen johtamiseen ja valmentaa henkilökohtaisesti ainoastaan valitsemiaan menestyneita liikejohtajia, jotta he pystyvät pitämään terveytensa kunnossa tiukan liiketoiminnan ohessa.

- Yritystoiminta urheilun parissa toimii näillä näkymin paremmin Australiassa kuin Suomessa. Ei Suomea kyllä muuten voi verrata mihinkään muuhun maahan. On tänne niin siistii aina tulla.

Lue seuraavaksi