USA:n turvallisuusviranomaiset avaavat toimintaansa maineensa kiillottamiseksi

Uutiskanava CNN esittelee tapauksen, jossa ihmisten nettikäyttäytymistä tutkimalla pelastettiin pedofiilin uhriksi joutunut lapsi.

Urkintakohu

Kritiikin kohteeksi nettivakoilun paljastumisen jälkeen joutunut Yhdysvaltain turvallisuushallinto on yrittänyt puhdistaan mainettaan tuomalla esille, kuinka urkinnan avulla on päästy rikollisten jäljille. Niin Valkoinen talo kuin Kansallinen turvallisuusvirastokin ovat korostaneet, että vakoiluhankkeilla ei urkita tavallisten kansalaisten tekemisiä vaan estetään terrori-iskuja.

Nyt maan sisäisestä turvallisuudesta vastaava Homeland Security -virasto on päästänyt CNN-uutiskanavan tutustumaan toimipaikkaansa Washingtonin lähettyvillä ja siihen, miten urkinnalla napataan pedofiilejä.

CNN:n mukaan kuluvan vuoden aikana viraston agentteja vilisevän tutkimusosaston on onnistunut pelastaa 337 pedofiilin uhriksi joutunutta lasta. Lisäksi internettutkinnan avulla virasto on saanut kiinni 964 oletettua pedofiilia.

Uutiskanava esittelee tapauksen, jossa Homeland Security Investigations (HSI) pääsi lapsen kaapanneen miehen jäljille urkintaohjelman avulla. HSI:n agentit löysivät netistä lapsipornoa sisältäviä kuvia, joiden yhteydessä pyydettiin ohjeita kuvissa esiintyvän tytön raiskaamiseen. Kuvien taustalla näkyvien merkkien avulla agentit kuitenkin jäljittivät ensin kaupungin ja sitten talon, jossa kuvat oli otettu, ja 11-vuotias tyttö ehdittiin pelastaa, ennen kuin mitään pahempaa ehti tapahtua.

Tapaus on HSI:n mukaan malliesimerkki kansalaisten suojelusta, jota Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset tekevät ihmisten internetkäyttäytymistä tutkimalla.