Poliisiylijohtaja Paatero tukee Supon tavoitetta laajentaa verkkoseurantaa

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero antaa tukensa suojelupoliisin tavoitteelle lisätä verkkoseurantaa. Paateron mielestä myös muiden poliisien oikeuksia verkkoliikenteen seuraamiseen pitäisi lisätä.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo olevansa tietoinen suojelupoliisin tavoitteesta lisätä verkkoseurantaa.

Paateron mukaan kyberrikollisuus ja kyberturvallisuus ovat tulevaisuuden suurimpia uhkia ja niiden varalta on tehtävä jotakin.

- Se tarkoittaa poliisin osalta, että verkossa pitäisi pystyä paremmin valvomaan siellä olevaa liikennettä, sanoo Paatero.

Paatero muistuttaa, että suojelupoliisin tehtävä on tiedustelu ja erityisesti verkkoliikenteen tarkempaan seurantaan tarvittaisiin lisää oikeuksia.

- Se vaatii varmasti monia keskusteluja, mutta siihen suuntaan on pakko mennä, jos  halutaan varautua tuleviin uhkiin, toteaa Paatero.

Lisäoikeuksia tarvitaan Paateron mukaan koko poliisilaitokselle, mutta erityisesti suojelupoliisille.

- Suojelupoliisi on verkkotiedustelun ammattiyksikkö ja tarvitsee vähän erilaista kokonaisuutta, mutta poliisin tehtävä on seurata rikollisuutta, ja verkkorikollisuuden seuranta on varmasti se vaikein osa-alue. Se vaatisi uusia keinoja, Paatero sanoo.

Paatero korostaa, että verkkoseurantaa koskevat säädökset pitää kirjoittaa niin, että tavallisen netinkäyttäjän tietoturva ei vaarannu.

Paateron mukaan asian on tehnyt erityisen ajankohtaiseksi se, että kyberuhkat maailmanlaajuisesti ja Suomessakin ovat kasvaneet koko ajan. Paatero mainitsee esimerkkinä sen, että verkkohyökkäykset viranomaisia vastaan ovat jo varsin yleisiä.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja ei tyrmää poliisin toivetta

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila (ps.) ei tyrmää poliisin toivetta lisätä verkkoviestinnän valvontaa.

- En usko, että Supo lähtee ihan huvikseen esittämään tällaista julkisesti. Kyllä heillä on joku huoli tai ajatus taustalla.

Mattila korostaa kuitenkin, että verkkovalvonnan lisääminen edellyttäisi perusteellista pohdintaa muun muassa tietosuojan kannalta.

- Asian osapuolia täytyy kuunnella. Sekä poliisia että muita asianosaisia.