1. yle.fi
  2. Uutiset

Pallo vei Pilven Veikon taivasmatkalle - katso video!

Jyväskylässä 14 sotaveteraania pääsi keskiviikkoiltana ikimuistoiselle retkelle yläilmoihin. Ajatus kuumailmapallolennosta sai alkunsa pari vuotta sitten erään sotaveteraanin toiveesta. Ikäraja kesäiselle lennolle oli kunnioitettavat 90 vuotta.

Kotimaan uutiset
Kaksi sotaveteraania seuraa, kun kolmas nousee kuumailmapallon kyytiin.
Yle Keski-Suomi / Joni Tammela
Kolme kuumailmapalloa ja varjoliitäjä taivaalla.
Katso, miten veteraanit seilaavat taivaalla. Yläilmoista videon on kuvannut Markku Sipinen / Aeronaut Tmi. Kuvaus maan pinnalla: Joni Tammela / Yle. Editointi: Matti Myller / Yle.

Kaveri sai syntymäpäivälahjaksi kuumailmapallolennon, kyllä minäkin haluaisin. Kuta kuinkin näin syntyi idea sotaveteraanien kuumailmapallolennosta. Hyvä idea kävi toteen, kun joukko keskisuomalaisia yrityksiä keräsi kolehdin ja lähetti veteraanit taivaalle.

Oli niin hieno reissu. Kerta kaikkiaan.

Paavo Lehtovaara

Lennon jälkeen ei ylisanoja säästelty.

- Kyllä tämä kotiolot voittaa varmasti. Oli niin hieno reissu. Kerta kaikkiaan. Täytyy olla iloinen, kun tähän aikaan elämässä vielä tämmöistä. Ei voi muuta kuin kiittää Luojaa, että näin on, sotaveteraani Paavo Lehtovaara hehkuttaa.

- Ilma oli mitä hienoin. Ja oli vielä hienoa katseltavaakin. Oli riippuliitäjää ja lentokonetta ja mitä siellä oli. Harvinaisen paljon oli liikennettä taivaalla, Lehtovaara jatkaa.

Se oli upea luku elämäni kuvakirjaan.

Antti Savela

Sotaveteraani Antti Savelalla oli entuudestaan kokemusta yläilmoista. Hän toimi sodan aikana lentojoukoissa ja on Keski-Suomen viimeinen Pilven Veikko. Siitä huolimatta kuumailmapallolento oli ikimuistoinen elämys.

- Totesin äsken, että se oli upea luku elämäni kuvakirjaan. Ei paremmin voi kiittää. Kaikkea oppii, kun ei ole kotona, Savela toteaa.

Kuumailmapallojen kipparit saavat sotaveteraaneilta erinomaisen arvion. Huikean suosion saaneelle tempaukselle kaavaillaan jatkoa mahdollisesti jo ensi syksynä.

- Jos kymmenen plus on paras, niin se, veteraani Aate Keränen tokaisee.

Lue seuraavaksi