Maitotilat luopuvat peltotöistä – urakoitsijoilla hullut päivät

Entistä useampi maitotila on valmis ulkoistamaan peltötyöt keskittyäkseen ydinosaamiseensa. Urakoitsijoille ilmiö tietää ympäripyöreitä päiviä, varsinkin säilörehun korjuuaikana.

Kotimaa
Miehet naureskelevat pellolla.
Pertti Huotari / Yle

Yhä useampi maitotila on ryhtynyt ulkoistamaan peltotöitä. Eniten ulkoistetaan säilörehunkorjuuta ja lannanlevitystä, mutta myös esimerkiksi kyntöihin ja viljanpuintiin palkataan urakoitsijoita tilan ulkopuolelta. Ulkoistuksen taustalla on halu keskittyä tuottamaan maitoa.

- Minun tehtäväni on lypsää lehmiä ja saada mahdollisimman paljon maitoa maailmalle. On oleellisempaa tehdä työ navetassa ja antaa peltotyö siihen erikoistuneelle ammattilaiselle, jolla on työkalut sitä varten, sanoo kiuruvetinen maidontuottaja Jarno Kämäräinen.

Herkästi on sitä, että pitäisi olla kolmessa paikassa ja kahteen vain kerkiää.

Salomo Vilen

Kämäräinen on ostanut tilalleen urakoitsijalta lietteenlevityksen, kasvinsuojeluruiskutuksen, säilönnän ja osittain myös kynnön ja äestyksen. Tilan oma väki on keskittynyt huolehtimaan lehmistä. Isäntä sanoo jo huomanneensa peltotöiden ulkoistamisen edut.

- Ei ole kiire navetasta pellolle rehuntekoon kesken lypsyä eikä päin vastoin. Ihan yksinkertaisena esimerkkinä: jos lehmä on sairastumassa, kiiretilanteessa se jää huomaamatta. Nyt lehmiä pystyy tarkkailemaan, taudin saa huomattua ja mahdollisesti parannettuakin.

"Kyllä sen säästön pystyy laskemaan"

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukana yhä useampi maidontuottaja haluaa jatkossa keskittyä vain ydinbisnekseen, sillä kaikkea ei ehdi eikä edes kannata tehdä itse. Useimmiten ulkoistettuja töitä ovat säilörehun korjuu ja lannan levitys.

- Kyllä sen säästön pystyy laskemaan. Me maksetaan urakoitsijoille suuria summia, mutta jos tehtäisiin itse, kustannukset navetalla olisivat huomattavan paljon isommat, maidontuottaja Jarno Kämäräinen Kiuruvedeltä vakuuttaa.

Yksi ulkoistamiseen houkuttava tekijä on koneiden investointikustannusten kohoaminen. Kämäräisen tilalla urakoivan Salomo Vilenin mukaan pelkän noukinvaunukaluston hankkiminen maksaa 200 000–300 000 euroa. Jos puhutaan kokonaisesta ajosilppurikalustosta, ketjun hinta nousee lähelle miljoonaa euroa.

Kämäräinen ennustaa peltotöiden ulkoistamisen tulevan sitä yleisemmäksi, mitä suuremmaksi maitotilat kasvavat. Kehityksellä on kuitenkin myös riskinsä, sillä esimerkiksi säilörehua halutaan korjata samaan aikaan monessa paikassa. Osaavista tekijöistä on silloin pulaa.

- Herkästi on sitä, että pitäisi olla kolmessa paikassa ja kahteen vain kerkiää. Kiirettä on ihan sopivasti, mutta eihän nämä ole kuin sellaisia viikon tekoja keväällä ja syksyllä sitten sama homma pidemmässä liemessä, veistelee Salomo Vilen.