1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Gandolfinin kuolema on otettu raskaasti maailmalla - "hän oli nero"

Entisestä baarimikosta kuoriutui näyttelijä, joka herätti voimakkaita tunteita.

kulttuuri
Kahvilakohtaus
James Gandolfini tunnettiin parhaiten pääroolistaan mafiapomo ja perheenisä Tony Sopranona kiitetyssä Sopranos-sarjassa. Kuvalähde: HBO/Reuters

Televisiosarjasta Sopranos tunnetun amerikkalaisen näyttelijän James Gandolfinin kuolemaa on surtu eri puolilla maailmaa erityisesti näyttelijän ihailijoiden ja työtovereiden keskuudessa. Muun muassa Sopranosin luoja David Chase muistelee Gandolfinia yhtenä kaikkien aikojen parhaista esiintyjistä.

- Hän oli nero. Kuka tahansa, joka näki hänet esiintymässä edes pienen pienessä roolissa, tietää sen. Hän on yksi nykypäivän tai kaikkien aikojen parhaista näyttelijöistä. Iso osa tuosta neroudesta piili niissä surullisissa silmissä. Muistan kertoneeni hänelle monta kertaa: "Et tajua sitä, mutta olet kuin Mozart", Chase kirjoittaa.

Gandolfinin kotiosavaltio New Jerseyn kuvernööri Chris Christie puolestaan pitää näyttelijän yllättävää poismenoa kammottavana shokkina.

Sopranos-sarjan näyttelijäkollegat Joseph Gannascoli, Steve Schirripa ja Maureen VanZandt kertovat kaipaavansa ystäväänsä jo nyt.

- Olin etuoikeutettu saadessani hengittää Jamesin kanssa samaa ilmaa. Tulen muistamaan hänet aina, Maureen VanZandt toteaa.

Myös monet muut näyttelijät ja julkisuuden henkilöt ovat ilmaisseet osanottonsa Gandolfinin perheelle.

James Joseph Gandolfini Jr. syntyi italialais-amerikkalaiseen perheeseen vuonna 1961 Westwoodin kaupungissa New Jerseyssä. Gandolfini opiskeli yliopistossa viestintää, mutta päätyi New Yorkiin työskentelemään baarimikkona ja yökerhon esimiehenä. Gandolfini kuitenkin hakeutui ystävänsä kehotuksesta näyttelykurssille 25-vuotiaana ja vaihtoi baaritiskit näyttämöihin, kun hänet valittiin mukaan Broadwaylla esitettyyn_ Viettelysten vaunu_ -näytelmään vuonna 1992.

51-vuotias Gandolfini kuoli mahdollisesti sydänkohtaukseen lomaillessaan Italian pääkaupungissa Roomassa. Hän voitti kolme Emmy-palkintoa roolistaan Sopranosissa ja sai myös yhden Golden Globe -palkinnon.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi