1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Koulun joulunäytelmästä Teatterikorkeaan

Teatterikorkeakouluun valittu Antti Peltola kertoo odottaneensa lapsena koulun joulunäytelmän rooleja jo syksystä lähtien. Joulunäytelmistä Peltolan tie vei nuorisoteatterin kautta Teatterikorkeakouluun.

kulttuuri
Antti Peltola
Anna-Leena Ilmarinen

Haminalainen Antti Peltola läpäisi Teatterikorkeakoulun tiukan seulan. Hän on yksi niistä kahdestatoista, jotka valittiin tänä vuonna opiskelemaan näyttelijäntyön koulutusohjelmaan. Hakijoita oli 1 263.

Nelivaiheiset pääsykokeet olivat Peltolan mielestä rankat.

- Hirveästi en edes muista varsinkaan viimeisien vaiheiden tehtävistä. Sen verran niihin tuli heittäydyttyä, Peltola kuvailee.

- Monipuolista ja äärettömän hauskaa siellä oli, Peltola jatkaa.

Peltolan mielestä Teatterikorkeakoulu on haluttu, koska siellä voi olla jotain muuta kuin on.

- On paljon sellaisia ihmisiä, jotka haluavat tuottaa itsestään jotain ulos, ja ehkä vähän purkaa aggressioitaankin, Peltola pohtii.

Nuorisoteatteri ratkaisi tulevaisuuden

Peltola on jo toistakymmentä vuotta haaveillut näyttelemisestä. Tulevaisuus näyttelijänä kirkastui Peltolalle jo alakoulussa. Peltola kertoo odottaneensa koulun joulunäytelmiä jo varhain syksyisin ja toivoneensa mahdollisimman hyvää roolia.

Yksi sellainen, mikä olisi aika hauska päästä joskus tekemään, olisi Tuntemattoman sotilaan Antti Rokka.

Antti Peltola

- Yksi, minkä muistan, oli sheikki joulumaassa. Sain kunnian olla se sheikki, Peltola muistelee.

Peltola kertoo käyneensä jo lukioaikoinaan kahtena vuotena Teatterikorkeakoulun pääsykokeissa. Sen jälkeen hän piti kuusi vuotta taukoa hakemisessa. Hän kertoo, että viimein viime kesänä tuli sellainen tunne, että nyt on sen aika.

Peltola kertoo äitinsä nähneen poikansa innostuksen teatteriin ja ehdottaneensa nuorisoteatteriryhmään menemistä. Peltola aloitti 13-vuotiaana Haminan nuorisoteatterissa. Siellä hän päätti, että tulee hakemaan teatterikorkeakouluun, jos vain rahkeet riittävät.

Nuorelle näyttelijän alulle kysymys unelmaroolista on hankala, koska jokaisesta käsikirjoituksesta nousee aina esiin rooli, jonka tekeminen tuntuu hyvältä. Suur-Miehikkälästä ratsastustallilta lähtöisin oleva Peltola ei haaveile ritarin roolista, vaikka olisikin ritarina peloton hevosen selässä.

- Yksi sellainen, mikä olisi aika hauska päästä joskus tekemään, olisi Tuntemattoman sotilaan Antti Rokka, Peltola sanoo.

Lue seuraavaksi