Suomen vaarallisimmat ötökät

Hyttynen ja puutiainen levittävät vaarallisiakin tauteja. Ampiainen, paarma ja hirvikärpänen aiheuttavat lähinnä allergisia oireita.

luonto
Punkki
Ihmiselle haitallisia punkkeja esiintyy Suomessa kahta lajia, tavallista puutiaista ja siperianpuutiaista, joka on tulokaslaji.Yle

Hyttynen levittää Suomessa lähinnä kahta tautia, tularemia, eli jänisruttoa sekä pogostantautia.

- Näitä tautitapauksia esiintyy hyttysten levittämänä yleensä loppukesästä Suomessa, Ruotsissa ja ehkä Venäjällä. Keski-Euroopassa tauti tarttuu useimmin puutiaisen kautta tai vesitse, sanoo professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Lisäksi Suomessa esimerkiksi metsästäjä voi saada taudin sairasta jänistä nylkiessä. Bakteeri pääsee ihmiseen joko rikkoutuneesta ihosta tai joskus harvoin hengitysteitse.

- Tularemia esiintyy yleensä kolmen vuoden sykleissä. Silloin diagnosoidaan satojakin tapauksia, Vapalahti kertoo.

Vapalahden mukaan taudin voi tunnistaa, kun hyttysen pistokohtaan tulee haavauma ja sen seudun imusolmuke voi turvota. Lisäksi kuume voi nousta. Tauti on hoidettavissa antibiooteilla.

Pogostantaudissa raamatullinen sykli

Hyttynen levittää myös pogostantautia. Hyttysen pistosta tulee virus ihmiseen ja virusta ei voi hoitaa antibiooteilla.

- Tauti havaittiin Suomessa vuonna 1974 Ilomantsin kirkonkylällä. Terveyskeskukseen kannettiin aikuisia potilaita, joilla oli kovat nivelkivut ja rokkotauti, kertoo professori Vapalahti.

Aluksi pogostantautin tautitapauksissa havaittiin raamatullinen seitsemän vuoden sykli.

- Sittemmin se on hiipunut ja pogostantautia tavataan Suomessa useamminkin, Vapalahti sanoo.

Puutiainen levittää kahta vaarallista tautia

Puutiainen, eli punkki levittää Suomessa etenkin kahta tautia, borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.

- Borrelioositapauksia on Suomessa tuhansia vuodessa, vaikka noin 1 500 tapausta päätyy tartuntatautirekisteriin, arvioi Vapalahti.

Borrelioositapaukset ovat joillakin alueilla Suomessa olleet lisääntymässä. Borreliassakin on eri lajeja.

- Jotkut aiheuttavat useimmin keskushermosto-oireita ja toiset kroonisia iho-oireita. Ne kaikki aiheuttavat yleensä rengasihottuman. Tautiin on antibioottihoito, toteaa professori Olli Vapalahti.

Vapalahti sanoo, että noin 10 - 30 prosenttia puutiaisista kantaa borreliaa, mutta ehkä vain pari prosenttia puutiaisen pistoista välittää infektion ihoon.

Puutiaisaivokuumeeseen on rokote

Puutiaisaivokuume on toinen vakava puutiaisen levittävä vitsaus. Puutiaisaivokuumetta esiintyy vain tietyillä riskialueilla, missä ilmasto on virukselle sopiva.

- Noin 1 - 2 prosenttia näiden alueiden puutiaisista kantaa tätä virusta.

Se tarttuu heti syljestä ja siinä ei enää punkkisyynit auta.

professori Olli Vapalahti

Se tarttuu heti syljestä ja siinä ei enää punkkisyynit auta. Tähän tautiin on rokote, jota hieman erheellisesti punkkirokotteeksi kutsutaan. Se suojaa vain puutiaisaivokuume-viruksen aiheuttamalta taudilta ja siinäkin tarvitaan jatkuvaa rokoteimmuniteetin ylläpitoa, sanoo Vapalahti.

Allergiaoireita ampiaisesta ja hirvikärpäsestä

Ampiaisen, paarman ja hirvikärpäsen pistoista oireina ovat yleensä allergia- ja yliherkkyysoireet. Kovin kipu ja reaktio tulee yleensä ampiaisen pistosta. Professori Vapalahden mukaan on tapauksia, joissa paarma on levittänyt borreliaa, mutta varsinaisesti se ei sitä levitä.

- Paarman puremat voivat toki tulehtua, mutta niiden ei tiedetä levittävän infektioita.

Hirvikärpänen on inhottava hyönteinen, joka tarrautuu tiukasti ihoon ja hiuksiin.

- Hirvikärpäsissäkin on bakteereita, mutta ei ole mitään näyttöä, että bakteereilla olisi mitään yhteyttä ihmisten tautien aiheuttajana, sanoo Vapalahti.

Korjattu 24.6. klo 8:25. Ilomantsin kirkonkylää kutsutaan pogostaksi. Se ei ole saanut nimeään pogostantaudista, vaan on vanhempaa perua. Sillä tarkoitetaan myös venäjän-karjalaista pitäjää.