Lättähattu tuo väen Aavasaksalle

Aavasaksan vaaran juhannusjuhlia valmisteleva Seppo Salakari luottaa perinteen voimaan. Hänen kertomansa mukaan muun muassa Oulusta saapuvan lättähatun mukana aurinkovaaralle tulee puolentoistasataa juhlijaa.

Kotimaa
Kuvassa Aavasaksan vaara juhannuksen alla 2013
Marjatta Kouri

Seppo Salakari muistuttaa, että lättähattumatka tuo varmaan monelle paljon muistoja mieleen. Kiskobussi pysähtyy perinteisesti vantusta heilauttamalla kaikilla vanhoilla seisakkeilla.

- Matka Oulusta pääteseisakkeelle kestää viisi ja puoli tuntia. Pääasiahan on tunnelma. Järjestelyt ovat loppusuoralla viimeistelyä vaille valmiina, huikkaa Seppo Salakari puhelimeen vaaran laelta.

Ylitornion kunta on auttanut puuhakasta yrittäjää vetämällä vesijohdot ja varmistamalla lavan sähköistyksen. Salakari uskoo, että Suomen tanssilavojen tähdet vetävät tänäkin "Jussina" laelle jopa 1500 keskiyönauringonpalvojaa.

Loppumatka laelle linja-autolla

Salakari muistuttaa, että lätän seisakkeelta on järjestetty onnikkakyyti vaaranlaen juhlapaikalle.

-Taitaisi nykyihmisiltä monelta jäädä tanssit väliin, jos pitäisi itse laelle kävellen kiivetä. Niinhän se ennen tehtiin, koska ei sinne tietä ollutkaan, Salakari valistaa.

Salakari vahvistaa, että vuoden 2014 Aavasaksan juhannusjuhlan valmistelut alkavat, kun tämän vuotinen savotta on saatu ohi. Artistitkin ovat jo mietinnässä.