Juhannuksen perinteet liittävät suomalaiset sukupolvien ketjuun

Suomessa on pitkät perinteet keskikesän juhlinnassa. Ruokaperinteet siirtyvät ajassa ja elävät ajan mukana liittäen samalla suomalaiset menneiden sukupolvien ketjuun. Moni vehreään juhannukseen liittyvä asia juontaa juurensa kaukaa historiasta.

Kuva: Anna Sirén / Yle

Pohjanmaan museon intendentti Susanna Tyrväisen mukaan juhannusruoat vaihtelevat Suomessa alueittain: Pohjois-Pohjanmaalla on tehty punaista juhannusjuustoa, Savossa on tehty maitovelliä ja muurinpohjalettuja, Karjalassa tehtiin piirakoita ja munamaitoa, Hämeessä ja Satakunnassa räiskäleitä ja juustoja.

– Ruokaperinteet säilyvät pitkään sukupolvelta toiselle, niillä halutaan liittyä sukupolvien ketjuun ja haetaan juuria.

Ilon juhlassa sattuu ja tapahtuu

Keskikesän vehreän juhlan tapoihin kuului ennen vanhaan monia perinteitä, yksi sellainen oli lehmille tehdyt kukkaseppeleet. Tapoihin kuului naapurin viljapelloilla juoksentelu lakanaan kääriytyneenä kastetta keräämässä.

– Kaste on tuotu omalle pellolle, jolloin kasvuonni on siirretty omalle pellolle, Susanna Tyrväinen valaisee vanhoja tapoja.

Juhannuksena pyrittiin vahvistamaan myös avio-onnea erilaisin menoin. Juhannus on edelleen ilon juhla, jossa tapahtuu kaikenlaista.

– Jo esikristillisellä ja muinaisuskojen aikaan juhlittiin hyvin rehvastellen ja väkijuomaa oli mukana. Se on siirtynyt sukupolvelta toiselle.

Aika ikään kuin pysähtyy ja lähtee sen jälkeen menemään uuteen aikaan

Susanna Tyrväinen

Sauna kuuluu juhannukseen

Juhannussauna ja suursiivoukset ovat aina kuuluneet suomalaiseen keskikesän juhlaan. Siivouksen jälkeen asunnot ja pihamaat on koristeltu kukin.

– Ovien porttipieliin laitettiin juhannuskoivut ja tuvan lattialle tuotiin tuoreita lehtiä, Tyrväinen kertoo.

Juhannus on saanut nimensä Johannes Kastajan mukaan. Suomessa puhuttiin ensimmäisen kerran juhannusjuhlasta Johannes Kastajan juhlana 1300-luvulla. Sitä ennen se oli pakanallinen Ukko ylijumalan juhla. Juhannuksena päivä on pisimmillään.

– Aika ikään kuin pysähtyy ja lähtee sen jälkeen menemään uuteen aikaan, Tyrväinen sanoo.