1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Katseet taivaalle: Superkuu näkyy koko maassa

Juhannusviikonloppuna näkyvä superkuu on suurella todennäköisyydellä nähtävissä koko Suomessa. Suurimmillaan Kuu näkyy sunnuntai-iltana.

Superkuu innoitti monet kaivamaan yöllä kameransa esiin. Kuva: Mikko Kuusisalo

Sää suosii superkuun näkemisestä kiinnostuneita juhannusviikonloppuna. Kuu on lähes täydessä koossaan perjantai-illasta asti eteläisellä taivaanrannalla. Suurimpana ja kirkkaimmillaan täysikuu näkyy sunnuntai-iltana.

Ylen meteorologi Toni Hellinen kertoo, että ennusteen mukaan perjantain ja lauantain välinen yö on suuressa osassa selkeä. Vain Itä-ja Pohjois-Suomeen on luvassa hajanaista pilvisyyttä. Samanlainen keli on lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

- Sunnuntain ja maanantain välinen yö näyttäisi olevan aivan selkeä, eli jos kolmena yönä katselee, niin superkuun näkee melko varmasti, uskoo Hellinen.

Superkuu-ilmiö johtuu siitä, että täysikuu sattuu Kuun ollessa kiertoradallaan lähinnä Maata. Kuu näkyy superkuun aikana 16 prosenttia normaalia kirkkaampana. Optisen harhan takia kuu näkyy myös tavallista suurempana. Superkuu aiheuttaa myös voimakkaamman vuorovesi-ilmiön kuin tavallinen täysikuu.

Jos saat superkuusta kuvan, lähetä se sähköpostilla osoitteeseen yle.uutiset@yle.fi. Mainitse sähköpostissa kuvan ottoaika ja -paikka. Liitä sähköpostiin myös yhteystietosi.