Tanssilavalla ei jauho enää pöllyä

Juhannustansseja on vauhditettu tanssilavoilla kaikenlaisin konstein. Monella lavalla lattialle leviteltiin ennen jauhoja, jotta tanssi sujuisi liukuvasti, mutta nyt esimerkiksi Siikajoella pinnoille sivellään kasviöljyseosta - ja jalka luistaa! Tanssin lomassa jalkoja voi käydä lepuuttamassa vaikkapa joen rantaan pystytetyllä pussauspenkillä.

ilmiöt
Pussauspenkki tanssiavan kupeessa
Sara Ilonen / Yle

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevalla perinteikkäällä Ruokolahden tanssilavalla juhlitaan jälleen yhtä kesän tärkeimmistä karkeloista. Juhannustanssit ovat tuoneet lavalle joka vuosi satoja pyörähtelijöitä, ja tunnelma Siikajoen Paavolassa rantatörmän tuntumassa on kohonnut kattoon.

Ensimmäiset juhannustanssit tanssittiin Ruokolahden lavalla jo vuonna 1956. Välissä on pidetty vähän taukoa, mutta nyt keskikesän juhlaa vietetään paikalla kymmenettä kesää peräkkäin.

Kasviöljylattialla humpatessa ja jenkatessa kunto kohenee, eivätkä jauhot pöllyä!

Aimo Hilakivi

Muutamia vuosia sitten tanssilavan lattiatkin uusittiin, ja samalla luovuttiin jauhoista, joita pinnoille leviteltiin liukuvan tanssin takaamiseksi. Nyt käytössä on uusi konsti - kasviöljyseos.

- Kasviöljylattialla humpatessa ja jenkatessa kunto kohenee, eivätkä jauhot pöllyä! Ja nehän sanovat, että kasviöljyllä on myös terveysvaikutuksia. Sieltä lattialtahan nousee jotakin entsyymejäkin, jos öljyyn uskoo tarpeeksi, paikallisen nuorisoseuran puheenjohtajana toimiva, tansseja järjestävä Aimo Hilakivi hörähtää.

Pussauspenkillä muistellaan ensirakkauden huumaa

Ruokolahden lavalla vierailee paljon uskollisia vakikävijöitä.

Moni heistä muistelee paikan päälle tullessaan kaiholla nuoruusvuosiensa lavatanssi-iltoja 1960- ja 1970-luvuilta. Vatsanpohjassa lepattaa vieläkin, sillä useat heistä löysivät lavatansseista rakkauden ja kumppanin. Heitä varten lavan kupeeseen joen rannalle on pystytetty pieni pussauspenkki.

- Sinne voi mennä istumaan ja miettimään vanhoja aikoja, Aimo Hilakivi myhäilee ja osoittaa lavan taakse.

Tytöt veivät väkisin lavalle, ja silloinhan se oli pakko mennä.

Aimo Hilakivi

Tanssilavalle ovat kuitenkin tervetulleita myös ensikertalaiset, ja heitä mahtuukin joukkoon joka vuosi. Konkaritanssijoiden koulutuksella kokemattomatkin löytävät oikeat askeleet.

- Se käy niin, että kun tanssiin haetaan, samalla opetetaan tanssimaan. Niin kävi minullekin silloin 60-luvulla, tytöt veivät väkisin lavalle, ja silloinhan se oli pakko mennä, Hilakivi muistelee hymy huulilla.

Sara Ilonen / Yle Oulu